Recept och passion!


Recept på grekiska lammburgare med tzatziki

24.09.2013 21:33

Recept på grekiska lammburgare med tzatziki

 

(4 portioner)

 

400 g lammfärs

1 ägg

3 finhackade eller pressade vitlöksklyftor

1 dl grädde eller standardmjölk

1/2 dl ströbröd

1 näve persilja eller samma mängd fast hälften färsk mynta

1/2 citron

Lite riven muskot (cirka 1/2 tsk)

Svartpeppar efter behag

1 tsk salt

1 1/2 dl Tzatziki eller efter behag

2 skivade tomater

Ev finhackat, rivet skal från 1/2 citron (så lite av det vita innanför själva skalet skall vara med)

Ev lite flytande fond eller 1/2 buljongtärning som lösts upp i enbart 2 msk vatten

Ev en röd lök skuren i tunna ringar

Vitt bröd att servera burgarna i

 

  1. Låt ströbrödet svälla i grädden/mjölken 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna förutom tomater, tzatziki och bröd och rör ihop till en jämn smet.
  2. Forma 4 stora burgare eller 8 små. Tillsätt ev lite mjöl om färsen är för lös.
  3. Stek i ganska het panna tills burgarna fått fin färg. Är de tjocka kan det vara en bra idé att eftersteka dem i ugnen på 200-220 grader. Eventuellt vill man ha dem lite rosa i mitten.
  4. Placera burgarna i bröd med tzatziki och tomat (och ev rödlök). Servera.

 

 

 

 

—————

Tillbaka