Artikelarkiv
15.09.2013 22:24
När man är ute och bilar eller cyklar på den franska landsbygden slinker man förr eller senare alltid in på något oansenligt café eller värdshus utmed vägen. Inte sällan upptäcker man att de serverar världens godaste lökpaj (eller "löktårta") på just det etablissemanget man haft den...
—————
15.09.2013 21:00
Redan på 1550-talet, närmare bestämt i ärkebiskopen Olaus Magnus verk "Historia om de nordiska folken" omnämns Västergötland som ett betydande centrum för osttillverkning. Detta arv förvaltas än i dag i bygden och dessutom har avknoppningar från den västgötska...
—————
15.09.2013 14:49
Recept på italiensk sallad
(4 portioner)
300 g kokt skinka
1,5 dl tärnad färsk gurka
1,5 dl tärnad saltgurka/smörgåsgurka/inlagd gurka
1,5 dl syrligt äpple
2-3 dl majonnäs eller hälften majonnäs och hälften gräddfil
Svartpeppar efter behag
Ev lite flytande grönsaks- eller...
—————
15.09.2013 14:25
Recept på kycklingsallad "Waldorf"
(4 portioner)
300 g kycklingkött i små bitar (rester, salladskyckling eller bitar av grillad kyckling)
1,5 dl skivade färska champinjoner (hatten skall inte ha öppnat sig mot foten)
1,5 dl tunt skivad stjälkselleri
1,5 dl hackat syrligt äpple
1,5 dl...
—————
14.09.2013 22:26
Blinier förekommer inte sällan i festliga sammanhang och på exklusiva restauranger, men ursprungligen var faktiskt blinier något som gjordes i Ryssland endast då man, av ett eller annat skäl, inte hade tillgång till vetemjöl. Må så vara, gott är det ju ändå.
Recept på blinier – ryska...
—————
14.09.2013 21:09
Canapéer med gratinerade champinjoner - Canapés de champignons gratinés
(4 portioner)
250-300 g champinjoner i skivor
2 uppvispade ägg
150 g gruyère-ost
4 skivor franskbröd/baguette eller annan vitt bröd, kanter bortskurna
50 g smör i små bitar
Sorpmjöl/ströbröd eller rivet...
—————
14.09.2013 12:38
Recept på fransk potatisgratäng med gruyère från Bugey - Gratin du Bugey
(4 portioner)
1 kg potatis i tunna skivor
40-50 g smör
100 g skivad gruyère-ost
100 g fett från kyckling, anka eller gås alternativt 1 dl olivolja
Några dl hönsbuljong (vatten +...
—————
14.09.2013 11:33
Det finns lyxig mat man blir ruinerad av och mat som känns lyxig utan att gräva djupa hål i plånboken. Detta recept på färsk sparris och delikat gruyère-ost behöver inte skämmas för sig i något sammanhang, men ändå är kostnaden för råvarorna allt annat än astronomiskt hög och man behöver...
—————
14.09.2013 09:58
Har man någon gång varit i Italien kommer man alltid längta tillbaka. Inte sällan är det då maten man vill återuppleva.
En gång i tiden var det svårt att återskapa de fantastiska rätterna man åt i Toscana, i Rom, i Neapel eller på Sicilien här hemma i Norden. Så är det dock...
—————
13.09.2013 14:55
Recept på sallad med musslor och tomat
(4 portioner)
8 tomater som först skållats, skalats och tömts på kärnor och vätska, hackade eller i halvor
Ett nät rensade och kokta musslor (utan skal) eller 1 burk konserverade musslor
2 dl majonnäs eller 1 dl majonnäs och 1 dl gräddfil...
—————