Artikelarkiv
13.09.2013 14:37
Recept på enkel champinjonsallad
(4 portioner)
400 g champinjoner - hattarna skall inte ha öppnat sig mot foten - i tunna skivor
4 msk högklassig olivolja
Saften av 1 citron
Salt
Peppar
Rensa svampen, gärna med hjälp av borste eller pensel. Skölj den helst inte.
Vispa ihop olja,...
—————
12.09.2013 22:09
Visst är färska rödbetor med en klick smör och en nypa salt i princip omöjligt att överträffa, men samtidigt är det också sant att ombyte förnöjer. Kanske är det inte godare, men lika gott att strö över lite västerbottenost eller testa att koka rödbetorna i ett exklusivt och...
—————
12.09.2013 21:46
Lätt att göra, lätt att tycka om. När, om någonsin, är en klassisk fransk örtsoppa fel?
Recept på klassisk fransk soppa med örter - Crème aux herbes
(4 portioner)
1 liter buljong (vatten + två grönsaks- eller kycklingbuljongbuljongtärningar, alt vatten + flytande fond...
—————
12.09.2013 21:09
Detta recept är från 1960-talets Frankrike. Det är inte direkt avancerat och i dag upplever vi det förmodligen som ännu mindre exotiskt än vad man gjorde på den tiden. Curry är sedan länge en integrerad del av den svenska husmanskosten såväl som den franska, men...
—————
12.09.2013 11:45
Det här är en rätt för den som verkligen älskar det solmättade, färgsprakande italienska köket. Buffelmozzarella smakar mer än vanlig mozzarella och därför passar det extra bra att ha med saftiga soltorkade tomater. Var inte bekymrad över att det blir tårta på tårta med både soltorkade och...
—————
11.09.2013 12:53
Saffranspannkaka är en gotländsk spelicialitet och ännu mer gotländsk blir den när den serveras med salmbär i någon form. Men denna vackert guldgula rätt blir hursomhelst lika god även om den tillagas någon annanstans än på Gotland. I alla fall nästan..
Recept...
—————
11.09.2013 12:35
Detta är ingen traditionell rätt från vinmetropolen Bordeaux men namnet faller sig naturligt eftersom fylligt rödvin, denna sydfranska stads livsblod, ingår och ingrediensen port salut likaså är från denna trakt.
Recept på croque Bordeaux - varm...
—————
11.09.2013 12:22
Giardiniera är en ursprungligen syditaliensk konserveringsmetod för grönsaker. Under vintern var tillgången på grönsaker förr i tiden skral och dessutom utvecklades angenäma, pikanta smaker genom denna typ av marinering. Giardiniera var ett av många recept italienska emigranter tog med sig...
—————
11.09.2013 12:11
Mathistoriker menar att denna fantastiskt goda rätt uppstod omkring 1930 i Chicago bland italienska immigranter. Eventuellt är det ännu äldre. Vi vet i alla fall att det inte var något vardagsrecept dessa fattiga invandrare tog med sig från hemlandet, då nötkött i princip...
—————
11.09.2013 11:37
Recept på rårörda lingon
1 kg lingon, rensade
7-8 dl socker
Ev en skvätt cognac
Lägg bären i en bunke. Tillsätt sockret, lite i taget.
Rör runt tills en del av bären spruckit och den typ av konsistens som eftersträvats erhållits. Tillsätt ev lite...
—————