Recept och passion!


Startsida

04.10.2013 21:34

Recept på svärtad fisk från Louisiana - Blackened Fish

Detta är ett av de allra mest populära cajunrätterna i USA. Ironiskt nog är det egentligen inte något traditionellt cajunrecept med hundraåriga anor utan ett ganska ungt recept, skapat av den berömde kocken Chef Paul Proudhomme. Å andra sidor är denne sympatiske och kunnige man, som under flera...

—————

04.10.2013 02:24

Recept på lyxig schweizisk kalvgryta med konjak - Zurcher Geschnetzeltes Kalbfleisch

I det rika alplandet Schweiz borde man ju veta något om hur man lyxar till en måltid. Inte minst då i bankirernas Zürich som den här rätten med både kalvkött och konjak härstammar ifrån. Att Zürich inte ligger långt från Norditalien märks för övrigt genom att denna rätt ofta...

—————

04.10.2013 00:52

Recept på grillat bröd med tomat från Katalonien - Pa amb tomàquet

Detta är en katalansk nationalrätt som har många nära släktingar runt om i Medelhavsområdet. Det är exempelvis lätt att associera till den italienska bruschettan, men skillnader finns. Den mest markanta är att man ofta gnider in tomaten i själva brödet i Katalonien, medan detta i princip aldrig...

—————

03.10.2013 13:34

Recept på toast Melba

Matlagning på avancerad nivå, trots att det egentligen bara handlar om rostat bröd. Om du misslyckas första gången behöver du inte känna dig dum, du är inte ensam om att ha gjort det. Många rutinerade, proffessionella kockar har gjort det ett flertal gånger. Försök...

—————

03.10.2013 12:37

Recept på Persikor Melba - Peach Melba/Pêches Melba

Detta är en dessert mänskligheten antagligen aldrig kommer tröttna på. Den skall vara skapad till äran av en viss dam som bar namnet Melba av den legendariske franske mästerkocken Escoffier (1847-1935) på det - lika legendariska - Hotel Savoy i London. Under årens lopp har...

—————

03.10.2013 11:10

Recept på sirapslimpa

Sirapslimpa är ett typiskt svensk bröd om något. Det har länge varit populärt i hela landet och associeras, iallafall inte numera, med någon enskild del av Sverige såsom exempelvis skånsk kavring, norrländskt tunnbröd eller hönökakan från Göteborgs skärgård. Man kan väl därför...

—————

02.10.2013 22:42

Recept på fransk gratinerad kött- och lökfärs - Oignons en casserole

Ett gammaldags franskt recept för alla lökälskare världen över!   Recept på fransk gratinerad kött- och lökfärs - Oignons en casserole   (4 portioner)   5 finhackade gula lökar Cirka 250 g fläskfärs Cirka 130 g kalvfärs (Man kan använda ungefär 380 g blandfärs...

—————

02.10.2013 18:41

Recept på amerikansk paj med glass, nötter och cornflakes - Ice cream pie

Recept på amerikansk paj med glass, nötter och cornflakes - Ice cream pie   (4 portioner)   5 dl glass av någon sort, tex vaniljglass 6-7 dl krossade cornflakes 60 g smält smör 2 1/2 dl finhackade hasselnötter eller blandade nötter 1 1/2 farinsocker   Blanda cornflakes...

—————

02.10.2013 18:24

Recept på bèchamelsås - Vit grundsås

  Recept på bèchamelsås - Vit grundsås   (4 portioner)   4 dl standardmjölk 2 msk smör 2 msk vetemjöl Salt och peppar Ev mald eller riven muskot   Smält smöret in en kastrull (helst tjockbottnad). Tillsätt mjölet. Rör om och låt det hela brynas en aning. Värm under tiden...

—————

02.10.2013 13:39

Recept på Watergate salad

Som nordeuropé tycker man nog att detta recept känns väldigt amerikanskt. Det är ännu mer speciellt i orginalversionen (som är svår att åstadkomma på nordisk mark pga att vissa ingredienser inte finns att tillgå i våra butiker). Naturligtvis blir det hela ännu...

—————