Recept och passion!


Startsida

15.09.2013 22:24

Recept på fransk lökpaj - Tarte aux oignons

När man är ute och bilar eller cyklar på den franska landsbygden slinker man förr eller senare alltid in på något oansenligt café eller värdshus utmed vägen. Inte sällan upptäcker man att de serverar världens godaste lökpaj (eller "löktårta") på just det etablissemanget man haft den...

—————

15.09.2013 21:00

Recept på västgötsk ostsoppa

  Redan på 1550-talet, närmare bestämt i ärkebiskopen Olaus Magnus verk "Historia om de nordiska folken" omnämns Västergötland som ett betydande centrum för osttillverkning. Detta arv förvaltas än i dag i bygden och dessutom har avknoppningar från den västgötska...

—————

15.09.2013 14:49

Recept på italiensk sallad

Recept på italiensk sallad   (4 portioner)   300 g kokt skinka 1,5 dl tärnad färsk gurka 1,5 dl tärnad saltgurka/smörgåsgurka/inlagd gurka 1,5 dl syrligt äpple 2-3 dl majonnäs eller hälften majonnäs och hälften gräddfil Svartpeppar efter behag Ev lite flytande grönsaks- eller...

—————

15.09.2013 14:25

Recept på kycklingsallad "Waldorf"

Recept på kycklingsallad "Waldorf"   (4 portioner)   300 g kycklingkött i små bitar (rester, salladskyckling eller bitar av grillad kyckling) 1,5 dl skivade färska champinjoner (hatten skall inte ha öppnat sig mot foten) 1,5 dl tunt skivad stjälkselleri 1,5 dl hackat syrligt äpple 1,5 dl...

—————

14.09.2013 22:26

Recept på blinier – ryska boveteplättar

Blinier förekommer inte sällan i festliga sammanhang och på exklusiva restauranger, men ursprungligen var faktiskt blinier något som gjordes i Ryssland endast då man, av ett eller annat skäl, inte hade tillgång till vetemjöl. Må så vara, gott är det ju ändå.   Recept på blinier – ryska...

—————

14.09.2013 21:09

Canapéer med gratinerade champinjoner - Canapés de champignons gratinés

  Canapéer med gratinerade champinjoner - Canapés de champignons gratinés   (4 portioner)   250-300 g champinjoner i skivor 2 uppvispade ägg 150 g gruyère-ost 4 skivor franskbröd/baguette eller annan vitt bröd, kanter bortskurna 50 g smör i små bitar Sorpmjöl/ströbröd eller rivet...

—————

14.09.2013 12:38

Recept på fransk potatisgratäng med gruyère från Bugey - Gratin du Bugey

  Recept på fransk potatisgratäng med gruyère från Bugey - Gratin du Bugey   (4 portioner)   1 kg potatis i tunna skivor 40-50 g smör 100 g skivad gruyère-ost 100 g fett från kyckling, anka eller gås alternativt 1 dl olivolja Några dl hönsbuljong (vatten +...

—————

14.09.2013 11:33

Recept på gratinerad sparris på franskbröd - Croûtes d'asperges gratinées

Det finns lyxig mat man blir ruinerad av och mat som känns lyxig utan att gräva djupa hål i plånboken. Detta recept på färsk sparris och delikat gruyère-ost behöver inte skämmas för sig i något sammanhang, men ändå är kostnaden för råvarorna allt annat än astronomiskt hög och man behöver...

—————

14.09.2013 09:58

Recept på italienska kalvkotletter med citronsky - Costolette di vitello al limone

    Har man någon gång varit i Italien kommer man alltid längta tillbaka. Inte sällan är det då maten man vill återuppleva. En gång i tiden var det svårt att återskapa de fantastiska rätterna man åt i Toscana, i Rom, i Neapel eller på Sicilien här hemma i Norden. Så är det dock...

—————

13.09.2013 14:55

Recept på sallad med musslor och tomat

Recept på sallad med musslor och tomat   (4 portioner)   8 tomater som först skållats, skalats och tömts på kärnor och vätska, hackade eller i halvor Ett nät rensade och kokta musslor (utan skal) eller 1 burk konserverade musslor 2 dl majonnäs eller 1 dl majonnäs och 1 dl gräddfil...

—————