Recept och passion!


Klassisk fransk sallad på kokt nötkött – Boeuf en salade

05.10.2013 14:00

Förr lagades sådana här rätter såväl i enkla hem som på trestjärniga restauranger. Det är beundransvärd kokkonst av det skälet att skickliga husmödrar och intelligenta yrkeskockar gjorde något gott och nyttigt av sådant vi i dag ofta betraktar som gamla tråkiga rester. Möjligtvis tycker vi att det är synd att behöva kasta sådant vi betalat pengar för, men ofta slängs i dag mat av rutin, eftersom vi felaktligen tror att något inte längre är gott eller användbart. Vi kan lära oss två viktiga saker av detta (även om följande såklart är en generalisering) :

 

- Förr kunde man inte välja att laga mat som vi gör i dag även om man ville

- I dag väljer vi att att inte kunna laga mat som man gjorde förr eftersom vi inte vill

 

För några decennier sedan hade man helt enkelt inte råd att slänga mat som vi gör i dag och inte ens i de rikaste av i-länderna kunde vanliga människor ha som ideal att varje dag laga och äta den mat man känner för. En husmor eller restaurangkock hade känt självförakt om hon eller han betett sig så. Idag, däremot, känner den som "tvingas" äta rester självförakt.

 

Att kunna laga mat handlar, i vår tid, mycket om att hänga med i trender och att kunna hantera alla spännande råvaror som vi kan välja och vraka mellan. Men handlar inte det här med att "kunna laga mat" egentligen om mycket mer än så?

 

 

Klassisk fransk sallad på kokt nötkött – Boeuf en salade

 

(4-6 portioner)

 

500 g kokt, kallt nötkött (tex nötköttspastrami, kalopsrester eller kokt nötbringa som blivit över) skuret i tärningar, strimlor eller mindre skivor

2-3 kokta, kalla potatisar i mindre bitar (helst av fast sort och inte överkokta)

1 fint skivad eller hackad gul lök, röd lök eller motsvarande mängd schalottenlök

2 dl finhackade cornichons eller annan inlagd gurka

2-3 finhackade vitlöksklyftor

3 vanliga tomater i tunna klyftor (geggan i mitten skall avlägsnas), alternativt 7-8 mindre tomater i halvor

0,5-1 dl klassisk vinägrett (¼ vinäger, ¾ olja samt lite peppar och salt ihopvispat)

Blandade färska eller torkade örter, exempelvis en mix av dragon, körvel och persilja där dragonen dominerar

Ev andra grönsaker eller tillbehör man tror sig kunna använda (exempelvis tärnad/strimlad paprika, bitar av blomkål eller knaperstekt bacon)

 

  1. Blanda alla ingredienser förutom örterna varsamt i en rymlig, vid form eller i en stor skål. Strö sedan örterna över.
  2. Låt stå i kylskåp minst en timma före servering.

 

 

Bildkällor: https://en.wikipedia.org/wiki/Pastrami

https://www.flickr.com/photos/fairfaxcounty/4672292681/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%22USE_LEFTOVERS_-_MARK_OF_A_GOOD_COOK_-_STUDY_YOUR_%27ARMY_COOK%27_FOR_RECIPES,_IDEAS%22_-_NARA_-_515949.jpg

—————

Tillbaka