Recept och passion!


Klassisk italiensk chokladkaka "caprese" - Torta caprese

07.01.2014 08:39


 

Runt denna älskade "dolce" står en air av medelhavsromantik och caféer vid eleganta piazzor där det vackra folket hämtar nya krafter efter shopping- och yacht-turer.

Det finns naturligtvis ett fleratal konkurrerande anekdoter kring hur denna dessert uppstod, men det verkar hursomhelst vara en skapelse från det tidiga 1900-talet.
 


 

Klassisk italiensk chokladkaka från Capri - Torta caprese


 

(cirka 4 portioner)


 

200 g mörk choklad

250 g socker (ungefär 2,5 dl)

200 g smör

4 msk kakaopulver

200 g mandel,  skållad, skalad (gnid runt i kökshandduk så går det snabbt och lätt) och finhackad

5 ägg

1 msk rom eller cognac/brandy

Vispgrädde

Florsocker

Mynta- eller citronmelissblad


 

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält choklad och smör tillsammans i vattenbad under omrörning (hetta t.ex upp rikligt med vatten i en stor kastrull och placera en mindre kastrull i denna, lägg sedan i choklad och smör).
  3. Tillsätt kakaopulver (sikta gärna ned det, det vill säga häll pulvret genom en finmaskig sil eller dylikt som skakas försiktigt) och strösocker. Rör om en del och tillsätt sedan mandelhacket. Vänd ner äggen, ett i taget under omrörning och avsluta med rom alternativt cognac/brandy.
  4. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant (cirka 25 cm). Ugnsgrädda i cirka en timma. Kontollera konsistensen med exempelvis en tandpetare efter cirka 45 minuter. När kakan är färdig skall konsistensen i mitten vara ganska lös (som en kladdkaka) men inte rinnande.
  5. Tag ut ur ugnen och låtsvalna på en bit bakpapper eller aluminiumfolie.
  6. Strö florsocker över (använd sil eller lämplig ströare med flera hål). Servera med vispgrädde och dekorera på valfritt sätt med mynta- eller citronmelissblad och eventuellt andra garnityr efter eget huvud. En espresso, macchiato eller annan typ av kaffe passar naturligtvis utmärkt till.


 

Bildkälla:  https://en.wikipedia.org/wiki/File:Al_Piccolo_Bar,_piazzetta_di_Capri.jpg
 


 

 

—————

Tillbaka