Recept och passion!


Krämig sås med parmesanost och tryffelolja

17.01.2014 23:33

Denna extremt lättlagade och mycket smakrika sås passar fantastiskt bra till alla typer av grillat eller stekt kött av nöt, lamm samt även kalv (man skall dock servera en mindre mängd till kalvkött alternativt hålla igen mer på osten och tryffeloljan). Vidare fungerar den utmärkt ihop med flera sorters viltkött såsom exempelvis hjort, älg och någorlunda magert vildsvinskött.  

Det går absolut att använda denna underbara skapelse även till en kyckling, åtminstone om den är smakrik (som majskyckling) och man inte använder allt för feta bitar.

Så, korka upp en amarone, barolo eller brunello di Montalcino, gör såsen samtidigt som köttet steks eller grillas och upptäck en autostrada till den italienska smakhimlen. 


 

Krämig sås med parmesanost och tryffelolja


 

(Cirka 4 portioner)


 

3 dl vispgrädde

2-3 msk riven parmigiano reggiano (grana padano kan också användas) eller efter behag

Någon tesked tryffelolja eller mer om man så önskar (använder man en dyr, väldigt koncentrerad tryffelolja tar man bara några små droppar, rör om och smakar sedan av)

Nymald svartpeppar

Ev en äggula

Ev riven muskot och/eller örtkryddor (exempelvis persilja och rosmarin)


 

  1. Låt grädden sjuda cirka 15-20 minuter på svag värme. Tillsätt osten och rör om under någon minut.
  2. Tag kastrullen av spisen, tillsätt peppar och tryffelolja (samt ev muskot och andra kryddor). Vill man göra smaken lite rundare genom att tillsätta en äggula (äggula passar också väldigt bra ihop med tryffelsmak) måste man vänta till temperaturen gått ned till cirka 60 grader. Efter man rört i äggulan får såsen inte hettas upp ytterligare, utan skall då serveras direkt.


 

Bildkälla och copyright: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Parmigiano_reggiano_factory.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tuber_Magnatum_Pico.jpg


 


 

 

—————

Tillbaka