Recept och passion!


Recept på entrecôte med munsterost och vinpocherad tryffel-sparris

01.10.2013 02:08

Munsterost kommer inte från den (större) tyska orten Münster i Nordrhein-Westfalen, utan från Munster/Münster/Mìnschter i den franska regionen Alsace.

Den lilla staden ligger inklämd mellan bergsmassivet Vogeserna och de berömda vinodlingarna som upptar stora delar av östra Alsace. Korna i dalgångarna ger både underbar ost och saftigt kött. Man behöver inte vara geni för att lista ut att en måltid i denna välsignade del av Frankrike ofta är en fantastisk upplevelse och lyckligtvis behöver man inte vara medlem av franska kocklandslaget för att lyckas få till denna suveräna rätt.  

 

 

Recept på entrecôte med munsterost och vinpocherad tryffel-sparris

(4 portioner)

4 skivor entrecôte, ev något utbankade

1 rumstempererad munsterost på 150-200 g i skivor eller tärningar

Cirka 1 1/2 dl alsacevin som man tycker passar till nötkött  

En bunt sparris som fått den översta tredjedelen avlägsnad

Tryffelolja

Några klickar smör

En del färsk timjan

Salt och peppar

 

  1. Sjud sparrisen i vinet på måttlig värme i cirka 15 minuter eller tills den är lagom mjuk. Slå bort det mesta av vinet och tillsätt smöret samt tryffeloljan.
  2. När sparrisen nästan är färdig steker man köttet på hög värme och efter man saltat och pepprat det lite (tänk på att osten innehåller sälta) låter man osten smälta ovanpå. Lämpligtvis dricker man samma vin till rätten som man använt till att pochera sparrisen i.

 

—————

Tillbaka