
Recept och passion!
Recept på klassisk Shepherd's Pie
05.10.2013 03:20Skillnaden mellan cottage pie och shepherd's pie är, nuförtiden, att cottage pie görs med nötkött och shepherd's pie med lammkött. Från början var det inte så och dessutom verkar shepherd's pie vara ett ord av senare datum (slutet av 1800-talet) än cottage pie (som är känt sedan 1791), men oavsett det är båda rätterna skapelser som britterna skall känna sig rejält stolta över. En god brittisk öl är naturligt att vilja använda i den här rätten, men en vanlig, billig lättöl (gärna en mörk) duger faktiskt utmärkt.
En klassiskt gyllenbrun shepherd's pie är ofta mycket vacker med sin gyllenbruna yta, men detta är ingenting emot hur gudomligt god den kan vara. Hemligheten ligger mycket i att steka köttet på rätt sätt och att låta ölets beska komma till tals.
Recept på klassisk shepherd's pie
(4 portioner)
1 finhackad gul lök
1 morot, skalad, finhackad
2 selleristjälkar, finhackade
500g lammfärs som legat framme i rumstemperatur minst en timma
2 msk vetemjöl
3 dl vatten, 2 dl öl (gärna stout eller ale eller porter) + smulad köttbuljongtärning alternativt fond ihopblandat i förväg i en bunke
Kryddblandning: 2 tsk timjan, 2 tsk rosmarin, svartpeppar och två lagerblad
1 msk worcestershiresås
1 msk tomatpuré
Salt
700-800 g mjuk potatis, skalad och skuren i bitar samt lagd i en kastrull med kallt lättsaltat vatten
50-60 g smör, samt smält smör till pensling
2 äggulor
1 dl mjölk
- Stek lök, morot och selleri under omrörning i cirka 5 minuter. Lägg åt sidan på en tallrik och gör rent stekpannan noggrant eller ställ undan stekpannan med grönsakerna i och ta fram en ny.
- Hetta upp en stekpanna (helst av gjutjärn) med olja i till mycket hög temperatur och lägg i lammfärsen. Bred ut den till en kaka som täcker hela pannan och låt den bara ligga tills den är ordentligt brynt men såklart inte vidbrända. Om köttet avger vätska bör temperaturen höjas ytterligare, om det går. Dela kakan i två delar och vänd på dem. Dessa skall också brynas rejält. När detta har skett sänker man värmen och skär fram och tillbaka i färsen med stekspaden eller något annat så att den sönderdelas bättre. Strö över mjölet, ställ åt sidan och hetta upp kastrullen med potatisen och vatten i.
- Blanda ihop köttfärs, grönsaker, ölbuljong, tomatpuré, kryddor, peppar och worcestershiresås i en stor kastrull, hetta upp och låt det hela senare puttra ett tag när det har kommit upp i temperatur
- När potatisen börjar bli ganska mjuk hettar man upp mjölken tillsammans med smöret - dock ej så mycket att det börjar koka - och när potatisen är helt mjuk (men inte så mycket att den löses upp) slår man bort vattnet, ångar den en stund på plattan (som stängts av) och pressar den sedan genom potatispress ned i en bunke (en nödlösning om man inte har en potatispress är att pressa den genom botten på ett vanligt durkslag av plast). Häll därefter i mjölk- och smörblandingen, se upp så att det inte blir för lös konsistens, det handlar inte om att göra en luftig potatispuré. Bearbeta massan med en potatisstöt eller gaffel cirka 40-50 sekunder, tillsätt äggulorna och bearbeta en stund till. Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll köttstuvningen i en välsmord form, ta bort lagerbladen och klicka sedan ut det kompakta potatismoset över den. Fördela den jämt och gör gärna något mönster efter eget huvud med valfritt redskap eller med händerna. Pensla med smält smör och stek i ugnen tills pajen fått fin färg.
Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shepherds_pie_(8564982476).jpg
—————