
Recept och passion!
Recept på sirapslimpa
03.10.2013 11:10Sirapslimpa är ett typiskt svensk bröd om något. Det har länge varit populärt i hela landet och associeras, iallafall inte numera, med någon enskild del av Sverige såsom exempelvis skånsk kavring, norrländskt tunnbröd eller hönökakan från Göteborgs skärgård. Man kan väl därför se sirapslimpan som ett slags nationalbröd.
Det har under en lång tid bakats industriellt, men går utmärkt att baka själv hemma i sitt eget kök!
Recept på sirapslimpa
Cirka 1,2 liter rågsikt
Cirka 4 dl vetemjöl, samt mjöl till utbakning
5 dl standardmjölk
100 g smör eller margarin
2 dl ljus sirap (mörk sirap går också bra och en del föredrar den smaken man får då)
75 g jäst
2 msk fänkålsfrön eller anisfrön, helst mortlade (man kan även blanda dessa två sorters frön om man vill)
1 tsk salt (ev lite mer, provsmaka gärna på degen, smakar den gott och som om sötma och sälta är i balans blir brödet nog bra!)
- Smält smöret/margarinet i en kastrull och slå på mjölken. Vispa. Vätskan skall vara fingervarm, cirka 37 grader. Värm tills rätt temperatur uppnåtts (om man doppar ner fingret i den skall vätskan kännas behagligt småvarm, som ett bad man skulle vilja lägga sig i ungefär). Använd gärna termometer om det finns. Häll vätskan i en stor bunke och smula ned jästen. Jästen skall lösas upp. Rör om en stund och tillsätt resten av ingredienserna. Tillsätt mer vetemjöl om den är för kladdig och mer mjölk (som bör ha värmts upp lite) om den är för smulig och faller sönder allt för lätt.
- Knåda degen för hand cirka tio minuter eller på måttlig hastighet i matberedare med degkrokar i cirka fem-sex minuter. Degen skall vara slät, inte smulig och inte heller kladdig och kännas elastisk. Låt jäsa i bunken under en kökshandduk till ungefär dubbel storlek vilket kan ta olika lång tid, cirka 30-50 minuter.
- Knåda degen några minuter till och forma tre eller fyra jämna och fina limpor. Lägg ett bakpapper på en ugnsplåt och lägg upp limporna på detta. Täck med kökshandduk och låt jäsa en gång till, ungefär lika länge som första gången eller ev lite längre. Sätt ugnen på 200 grader efter ett tag.
- Pensla limporna försiktigt med kallt vatten och placera sedan plåten med bröden i nedre delen av ugnen. Under gräddningen skall bröden penslas med hett vatten (det måste inte vara kokhett, men hett) åtminstone två gånger samt en sista gång när de precis tagits ut.
- Lägg bröden på ett galler och låt dem svalna under kökshandduk (eftersom skorpan då blir mjukare) - gärna över natt om man bakat på kvällen och tänkt äta brödet till frukost.
—————