
Recept och passion!
Recept på svärtad fisk från Louisiana - Blackened Fish
04.10.2013 21:34Detta är ett av de allra mest populära cajunrätterna i USA. Ironiskt nog är det egentligen inte något traditionellt cajunrecept med hundraåriga anor utan ett ganska ungt recept, skapat av den berömde kocken Chef Paul Proudhomme. Å andra sidor är denne sympatiske och kunnige man, som under flera årtionden varit den främste ambassadören för Louisianas fantastiska matkultur väl värd att lyssna på när det gäller anrättningar med cajun-/creole-smaker. Det här är vad han har att säga om svarta fiskar;
Recept på svärtad fisk från Louisiana - Blackened Fish
(4 portioner)
4 tjocka portionsbitar av fisk med fast kött såsom lax, tonfisk, bleka (lyrtorsk), svärdfisk eller varför inte sillhaj
Smör till stekning samt till smörsky (cirka 50 g)
Kryddblandning:
2 tsk paprika- eller chilipulver
1 1/2 tsk salt
1 tsk torkad dill
1 tsk torkad oregano
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
Saften från 1 citron samt 1 citron skuren i klyftor
1. Sätt på ugnen på 50-60 grader. Vänd fiskens båda sidor i kryddblandningen. Hetta under tiden upp hälften av smöret. Avvakta tills det börjar bli smått brunt.
2. Stek fiskbitarna på båda sidor tills kärnan i fiskköttet inte längre är "genomskinlig". Stek absolut inte längre än så. Tag stekpannan av plattan (men kasta inte bort stekfettet) och lägg upp fisken på ett fat eller en stor tallrik och placera denna i ugnen.
3. Häll av lite av steksmöret från pannan om det verkar alltför bränt (en avvägningsfråga - tänk själv!), hetta upp till det blir lite bubblor och droppa i lite citronsaft. Smaka helst av. Det får smaka aningen bränt, men naturligtvis ska det inte smaka illa.
4. Lägg upp på tallrikar, häll smöret över fisken och servera med citronklyftor till samt potatis/ris/pasta och grönsaker (gärna okra om man kan få tag i det).
Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Food_at_Davids_Kitchen_158.jpg
—————