
Recept och passion!
Recept på vinägrett (grundrecept) – Vinaigrett simple
05.10.2013 19:02I Italien finns ett talesätt om att göra en lyckad vinägrett/dressing som i översättning lyder så här:
- Låt en snål man sköta vinägern
- Låt en vis man sköta saltet
- Låt en generös sköta oljan
- Låt en galen man sköta omvispningen
En bra tumregel när man, som italienarna, lagar mat med känsla, intuition och passion. Längre norrut i Europa lagar vi snarare mat med precision. Båda sidorna behövs och det är nog något som framförallt förståtts av fransmännen, som är berömda för att de systematiserat mycket av kokkonsten, men aldrig utan att glömma bort att den verkligen är en konst.
Nedan följer ett recept på vad som i Frankrike ofta kallas ”Vinaigrette simple” och som kan ses som grunden för alla vinägretter/dressingar.
Recept på vinägrett (grundrecept) – Vinaigrett simple
(En lagom mängd om man tex vill göra en dressing till en grönsallad för 4-6 personer)
3 msk olja (billig raps- eller majsolja om man vill ha en neutral olja, fruktig olivolja om man vill ha en olja som ger mycket smak alternativt en smaksatt olja som chiliolja eller valnötsolja)
1 msk vinäger (efter vad man tror passar och vad man tycker om)
1 nypa salt
Vitpeppar eller svartpeppar efter behag
- Blanda vinäger och salt under några sekunders omrörning.
- Tillsätt olja och peppar. Vispa kraftigt under cirka 20-30 sekunder.
Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/83331954@N00/1374377040/
—————