Recept och passion!


Recept på wienerschnitzel

07.10.2013 14:22

Skall man göra en äkta wienerschnitzel behövs rikligt med olja. Men, nota bene, sedan skall den rinna av. Ett klassiskt talesätt i Österrike är att man skall kunna sätta sig på en wienerschnitzel med sina finaste byxor på utan att det blir fläckar på dem!

 

Recept på wienerschnitzel

 

(4 portioner)

 

1 kg kalvfilé, kalvinnanlår eller ev kalvstek

3-4 ägg

2-3 dl vetemjöl

4-5 dl rivet bröd (kör torrt vitt bröd i matberedare alt med stavmixer) eller ströbröd

1 ½-2 msk Vegeta eller annan liknande, glutamat-kryddblandning (sådana finns ofta i butiker där livsmedel från Balkan säljs)

Peppar

 

  1. Skär köttet i 4 skivor (eller be butiken göra det). Banka ut dem försiktigt tills de blir tunna och jämna (tänk dessutom på att de skall rymmas i stekpannan man använder).

  2. Blanda ägg och vegeta-pulvret genom att vispa med en gaffel. Vänd sedan köttet först i mjöl, sedan i ägg- och vegetablandningen och sist i brödet. Låt köttet vila cirka 15-25 minuter.

  3. Stek schnitzlarna vackert gyllenbruna i het olja (det klassiska sättet att tillaga dem är snarare att fritera schnitzlarna än att steka dem) och låt sedan rinna av lite. Eventuellt kan de varmhållas på måttlig värme i ugn (cirka 80 grader) samtidigt som de får rinna av på lite papper.

  4. Peppra och servera. Några citronklyftor räcker som tillbehör, men sardeller, kapris och ev lite finhackad rödlök används också ofta (som garnityr) åtminstone på en dl håll i världen. En potatissallad av något slag är också ett gott sällskap. Ugnstekt potatis, gärna med lite persilja på, går också utmärkt att servera till.

 

Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wiener_Schnitzel.jpg

 

—————

Tillbaka