Recept och passion!


Recept på amerikansk giardiniera – amerikansk-italiensk pickles med chili

11.09.2013 12:22

 

Giardiniera är en ursprungligen syditaliensk konserveringsmetod för grönsaker. Under vintern var tillgången på grönsaker förr i tiden skral och dessutom utvecklades angenäma, pikanta smaker genom denna typ av marinering. Giardiniera var ett av många recept italienska emigranter tog med sig till USA och inte minst i chicago-trakten vann denna typ av pickles snabbt uppskattning även utanför de italienska invandrarnas kretsar. I chicago-området är giardniera sedan det tidiga 1900-talet en mycket vanlig ingrediens i den lokala rätten Chicago Italian Beef Sandwich. Giardiniera passar dessutom bra som inslag på en tallrik antipasti, som tillbehör till grillad kyckling eller någon annan form av kött.

 

Recept på amerikansk giardiniera – amerikansk-italiensk pickles med chili

 

1,5 dl selleristjälk i tunna skivor

1,5 dl blomkål i små bitar

1,5 dl morot i skivor tärningar

1 röd, gul eller orange paprika i små bitar

3 finhackade vitlöksklyftor

2 msk torkad oregano eller 4 msk färsk

10-15 oliver utan kärnor (helst urkärnade för egen hand)

1 tsk svartpeppar

Chili efter behag, finhackad färsk chilifrukt går bra, likaså torkad piri-piri (tänk på att man kanske inte äter giardieneran som den är och att man därför kan göra den rätt så stark även om man inte gillar chili-hetta så mycket)

0,5 dl olivolja

0,5 dl raps-, majs-, eller matolja

0,5 dl havssalt

0,5 liter vatten

 

  1. Blanda saltet och vattnet till saltet lösts upp. Tillsätt allt grönsakshack förutom vitlöken. Rör om en stund.Täck med plast- eller aluminiumfolie och låt stå åtminstone 10 timmar i kylskåp.
  2. Sila blandningen och skölj i vatten. Tillsätt olja, peppar, oregano, chili och vitlök. Blanda noggrannt. Täck över igen och låt stå minst 10 timmar till i kylskåp. Tillsätt eventuellt lite mer salt, chili eller vitlök. Har man möjlighet att vakumförsluta förpackningen så står sig giardinieran åtmminstone tre månader i kylskåp om förpackningen inte bryts. Annars är hållbarheten åtminstone tre veckor i kylskåp. Förvaring i frys är inte att rekommendera.

—————

Tillbaka