Recept och passion!


Recept på äppleplättar (eller, om man så vill, äppelplättar)

07.10.2013 13:03

Detta recept kommer ursprungligen från boken ”Den nyare kokkonsten” skriven av Aurora Liwander och utgiven 1891.

 

Recept på äppleplättar (eller, om man så vill, äppelplättar)

 

(4-6 portioner)

2 äggvitor

6 dl gräddblandad mjölk (2 dl vispgrädde lätt ihopvispad med 4 dl mjölk blir bra)

2 dl smält smör

Vetemjöl

1 msk strösocker

5-6 äpplen i ganska, men inte mycket tunna skivor (kärnhusen kastas såklart)

Kardemumma eller citron

 

  1. Vispa samman äggulorna, äggvitorna, den gräddblandade mjölken, sockret, kardemumman/citronen och så mycket vetemjöl som behövs för att smeten skall bli fast (ungefär som en pannkakssmet). Det är en fördel om den får stå över natt i kylskåp, men det är absolut inte nödvändigt.
  2. Smörj ett plättjärn eller en stekpanna med olja och ev lite smör, ta generöst med matfett hursomhelst. Värm upp järnet/pannan på medelhög värme. Lägg en äppleskiva på varje plättrum i plättjärnet eller lägg i 2-4 skivor i botten på en vanlig stekpanna och häll sedan smet över. Servera gärna tillsammans med socker och kardemumma/citron eftersom man kanske vill ha ännu kraftigare smak av detta.

 

Bildkälla: https://sv.wikipedia.org/wiki/James_Grieve

—————

Tillbaka