Recept och passion!


Recept på bayersk Leberkäse

09.10.2013 13:10

Leberkäse betyder, bokstavligen, "leverost". Leberkäse innehåller dock vare sig lever eller ost. Så varför skall man då kalla det Leberkäse? Det måste man nog vara bayrare för att förstå. Vidare så finns det en variant på Leberkäse som innehåller ost, denna heter "Käseleberkäse". Alles klar?

Hursomhelst är detta en typisk bayersk rätt som, föga förvånansvärt, passar väldigt bra till öl. Om man ändå har köpt bayerskt öl på Systembolaget eller med sig hem från tysklandsresan så kan man ju lika gärna laga till något i matväg som ytterligare förstärker upplevelsen av sydtysk livsaptit.

Gott schütze Bayern!

 

Recept på bayersk Leberkäse

 

300 g högrev
300 g fläskfilé
400 g sidfläsk
20 g salt
En nypa mald vitpeppar,
En nypa mejram,
En nypa timjan
En nypa finmortlad muskotblomma eller lite grand riven muskotnöt
En nypa färskriven ingefära alternativt mald ingefära
300 g is i kuber eller mindre bitar (frys 3 dl vatten)
 

  1. Skär köttet i små tärningar och lägg i ca 30-45 minuter i frysen. Låt det inte ligga för länge. Köttet skall vara riktigt nedkylt, men absolut inte djupfryst.
  2. Mixa sönder isen till ett "ismos" i en matberedare. Lägg genast i ttet och kryddorna och mixa till en grov, men jämn smet. Hela detta moment skall ske snabbt, effektivt och tyskt, annars blir resultatet inte lyckat.
  3. Ställ in smeten i frysen och låt det stå där tills meten är lika kall som i moment 1. Man kan ta en gaffel och röra om lite i den någon gång eller två så att den blir jämt nedkyld.
  4. Sätt ugnen på 150 grader (ej varmluft, använd inställningen "över- och undervärme"). Mal det ordentligt nedkylda, grovmalda köttet till en fin, slät färs. Återigen är det viktigt att vara snabb. Ingen stress, men heller inget söl och läsa kvällstidningar.
  5. Häll upp smeten i en ordentligt smord aluminiumform (- använd inte smör utan ett mer värmebeständigt fett såsom rapsolja, majsolja, olivolja eller frityrolja). Tillsätt ev små bitar av emmentalerost, paprika, vitlök eller något annat. Rista gärna in ett diamant-mönster med kniv på ovansidan eftersom detta för tankarna till mönstret på Bayerns blå-vita flagga. 
  6. Grädda i cirka 75-90 minuter eller tills ytan blivit vackert brun och konsistensen känns rätt. Servera i brödstycken med söt senap eller till en bayersk potatissallad.


 


Bildkällor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ALeberk%C3%A4se-1.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Bayernhymne.svg

 

 

 

—————

Tillbaka