Recept och passion!


Recept på blinier – ryska boveteplättar

14.09.2013 22:26

Blinier förekommer inte sällan i festliga sammanhang och på exklusiva restauranger, men ursprungligen var faktiskt blinier något som gjordes i Ryssland endast då man, av ett eller annat skäl, inte hade tillgång till vetemjöl. Må så vara, gott är det ju ändå.

 

Recept på blinier – ryska boveteplättar

 

(4-6 portioner om det gäller en huvudrätt, skall man bara göra några blinis till en förrätt för 4-6 personer så räcker det med halva mängderna av samtliga ingredienser eller till och med en fjärdedel)

 

1 kg/1,6-1,7 liter bovetemjöl (man kan också blanda vete- och bovetemjöl, byt då ut en fjärdedel av bovetemjölet mot vetemjöl)

6 äggulor

6 äggvitor

0,7 liter standardmjölk

1 tsk salt

25 g jäst

 

  1. Blanda mjöl, äggulor och salt. Lös upp jästen i 2 dl ljummen mjölk (värm lite försiktigt i mikron eller i kastrull). Blanda ihop allting och tillsätt tre dl till av mjölken. Tillsätt mer mjöl om degen blir för kladdig och mer mjölk om den blir för torr. Låt jäsa tre timmar under kökshandduk i rumstemperatur.
  2. Cirka 10-15 minuter innan degen är färdig vispar man äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Det underlättar om äggvitorna såväl som visparna och bunken/skålen är kylskåpskalla. Det är också en fördel om man lyckas få in kall luft när man vispar. Man kan tex öppna dörren till frysen en del och vispa där, eller ställa sig på balkongen om det är kallt ute.
  3. När degen jäst färdigt blandar man i 500 g bovetemjöl till och slår i resten av mjölken. Arbeta ihop detta så raskt som möjligt och tillsätt äggvitorna. Konsistensen på smeten bör vara ganska lös. Den skall iallafall rinna.
  4. Stek blinis i plättjärn på båda sidor. Har man inte ett plättjärn går det såklart bra att använda en valig stekpanna även om det inte är optimalt. Goda tillbehör är smör, peppar och ev paprikapulver. Man kan också äta dem med smetana (gräddfil duger men är inte lika gott och används inte heller i ursprungslandet) och skaldjur/kaviar/löjrom/lax. Någon form av sylt och/eller färska bär passar också bra till.

—————

Tillbaka