Recept och passion!


Recept på bondomelett med oliver och sardeller

15.10.2013 00:23

Recept på bondomelett med oliver och sardeller

 

(4 portioner)

8 ägg
2 dl vispgrädde
1 grovt hackad gul lök
200 g rimmat fläsk i tunna skivor
4 medelstora kokta potatisar
2 sköljda, torrklappade och mosade sardeller
1 dl finhackade oliver (helst urkärnade för hand)
Ev någon örtkrydda såsom oregano, gräslök eller persilja

 

  1. Vispa ihop grädde, sardellmos (droppa i bitar av det) och ägg. Att vispa ihop smeten allt för noggrannt är inte "bonnigt".
  2. Hetta upp en stekpanna (helst tjockbottnad av gjutjärn) till lite mer än medelhög värme med mycket olja och ev en del smör i. Lägg i kokt potatis, lök och fläsk. Rör om. Stek tills allt fått lite färg.
  3. Slå över ägg-, sardell- och gräddsmeten. Rör i omeletten och peta utmed kanterna. Sänk värmen efter någon minut. Det som är lösrinnande ovanpå skall ner mot botten. Strö på oliverna.
  4. Vicka och banka på pannan med ett tugnt föremål (gärna hammare) när kakan ser färdig ut. Om det ändå inte verkar som att det går att få loss omeletten på ett snyggt sätt från pannan får man skära den i bitar och servera dessa, vilket också går bra. Strö ev örtkrydda över och servera.

—————

Tillbaka