Recept och passion!


Recept på croque Bordeaux - varm smörgås med rödvin, ost och skinka

11.09.2013 12:35

 

Detta är ingen traditionell rätt från vinmetropolen Bordeaux men namnet faller sig naturligt eftersom fylligt rödvin,  denna sydfranska stads livsblod, ingår och ingrediensen port salut likaså är från denna trakt.

 

Recept på croque Bordeaux - varm smörgås med rödvin, ost och skinka 

 

(4 port)

 

8 stora skivor torkad, rökt, grillad eller kokt skinka

Lika stor mängd port salut-ost som skinka

8 skivor vitt bröd

1 finhackad schalottenlök alternativt 1/3 gul eller röd lök

Cirka 1/2 dl dijonsenap

1/2 dl hackad färsk dragon eller halva mängden torkad

1/2 liter kött-, kyckling- eller grönsaksbuljong (vatten + tärning eller vatten + fond, såvida man inte har hemgjord)

2 dl smakrikt rödvin (som, naturligtvis, då gärna kan få komma från bordeaux-trakten)

1 uppvispad äggula

Svartpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Blanda rödvin och buljong.
  2. Lägg fyra brödskivor i fyra tallrikar eller formar som tål att ställas in i het ugn. Smeta på senap på ovansidan av varje brödstycke och fördela därefter skinkan, löken, osten, pepparen och dragonen på bröden. Spara lite grand dragon.
  3. Pensla ovansidan av de andra brödskivorna med den vispade äggulan och lägg dem ovanpå brödskivorna med fyllning på.
  4. Häll på vätskan vid sidan om smörgåsarna, men se till att inget av den hamnar på det översta av bröden.
  5. Grädda smörgåsarna i ugnen. De är färdiga när den översta halvan fått gyllenbrun färg och den nedre utvidgats ordentligt genom att vätska absorberats. Garnera med dragonen som sparats.

—————

Tillbaka