Recept och passion!


Recept på Chicago Italian beef sandwich

11.09.2013 12:11

 

Mathistoriker menar att denna fantastiskt goda rätt uppstod omkring 1930 i Chicago bland italienska immigranter. Eventuellt är det ännu äldre. Vi vet i alla fall att det inte var något vardagsrecept dessa fattiga invandrare tog med sig från hemlandet, då nötkött i princip bara åts av det fåtal som tillhörde de övre samhällsskikten. Men i USA fick alltså även den som fötts mindre lyckligt lottad i det forna hemlandet råd att köpa kött!

Åren kring 1930 och den tidens gangsters, vars framfart i Chicago bland annat ledde till att laglydiga medborgare och inte minst då näringsidkare började ställa allt mer högljudda krav på ett ingripande från regeringens sida, är för alltid borta. Men kvar finns sådant som detta genuina chicago-recept som fortfarande är älskat i hemtrakten och dessutom har vunnit vänner långt utanför "The Windy City". Så plocka fram kött, kryddor, bröd, rätt sinnesstämning och sätt sedan tänderna i ett smakrikt stycke amerikansk historia.

 

Recept på Chicago Italian beef sandwich

(2 stora sandwiches eller 4 normalstora)


800 g nötbringa, högrev eller rostbiff (fransyska duger)

2 långa, halverade baguetter (eller annat vitt bröd) skurna öppna, men inte helt igenom

1 liter köttbuljong gjord av vatten + två köttbuljongtärningar (gärna mörk oxbuljong) eller vatten + köttfond

3 lagerblad

1 msk svartpeppar

2 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

1 msk torkas oregano

1 msk torkad basilika

1 msk torkad timjan

Ost av valfri sort; cheddar i skivor eller riven parmesanost är två bra förslag

1-2 gröna paprikor skurna i tärningar eller strimlor 

2-3 dl Chilisås eller tomatsås av annat slag, gärna en traditionell syditaliensk tomatsås av typen som ofta används till bl.a. pasta

Ev chili, exempelvis en röd chilifrukt som skurits i tunna skivor

Ev några dl rödvin att först marinera köttet i

 

  1. Avlägsna fettet och senorna från köttet om det är mycket av detta. Mindre mängder kan man strunta i. Marinera ev köttet i rödvin över natt. Kryddorna rörs i så fall ut i marinaden först. Man kan också blanda vin och buljong.
  2. Koka köttet i buljongen tillsammans med kryddorna (och ev vinet) tills det börjar falla sönder en del (men givetvis inte helt och hållet).
  3. Fördela köttet i bröden och lägg också dit ost, paprika (som gärna kan få sjuda med i tio minuter) och tomatsås samt ev chili. I Chicago är det mycket vanligt att man lägger så kallad giardiniera, en slags stark pickles med italienska rötter, i sandwichen. En smakrik typ av ost är också vanligt som del av fyllningen. Majonnäs passar också bra. Använder man långa baguetter kan dessa såklart delas och räcker då till fyra personer. Låt gärna en hel del vätska slevas med när köttet läggs i bröden, ett talesätt i Chicago är "The wetter, the better!".

 

 

—————

Tillbaka