Recept och passion!


Recept på sallad med lax, skaldjur, kronärtskocka och örtvinaigrette - Chambéry Salad

17.01.2014 20:14

Denna eleganta sallad är uppkallad efter en ort i landskapet/departementet Savojen i sydöstra Frankrike. Det verkar dock inte vara någon fransk specialitet då det inte går att hitta ett enda salladsrecept på franska som bär detta namn. Snarare verkar det vara en amerikansk rätt.

Kanske var det en amerikansk kock med rötter i Chambéry som ville ära sin hembygd, eller så åt någon besökare en liknande rätt i trakten av Chambéry och tog med sig receptet hem. Varje maträtt som överlever decennium efter decennium förtjänar en historia om dess tillkomst och finns det inget säkerställt sådant ursprung får man låta sin fantasi flöda medan man bekantar sig med anrättningen.
 


 

Recept på sallad med lax, skaldjur, kronärtskocka och örtvinaigrette - Chambéry Salad


 

(4-6 personer)


 

1 noggrant avsköljt och strimlat salladshuvud,

6 skållade, skalade och urkärnade tomater skurna i ganska tunna klyftor

En näve haricots verts eller sockerärter (koka hastigt i lättsaltat vatten vare sig de är frysta eller ej och skölj dem sedan i kallt vatten)

1 burk kronärtskocksbottnar, avrunna och skurna i mindre bitar alternativt samma mängd små kronärtskockor

1 avrunnen burk salladskrabba (ta bort ev broskbitar) eller någon annan typ av krabbkött, alternativt motsvarande mängd räkor, musslor, hummer etc

100 g rökt lax i strimlor

Cirka 5 cornichons i skivor

Vinaigrette gjord på 4 msk citronsaft, 6 msk förstklassig olivolja, ev någon skvätt tabasco, 1/2 - tsk salt, cirka 1 tsk nymald svartpeppar, cirka 3 msk blandade färska eller torkade örtkryddor t.ex. basilika, persilja och oregano eller persilja och gräslök


 

  1. Blanda alla ingredienserna förutom vinaigretten varsamt i en skål eller lägg upp dem på valfritt sätt (tex brevid varandra eller i någon form av mönster).
  2. Gör vinaigretten (se grundrecept på vinaigrette). Servera den vid sidan om eller häll den över salladen. 


 

Bildkällor och copyright: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Braised_Baby_Artichokes.jpg https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_CWB_%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%80%A1%E6%9D%B1%E9%85%92%E5%BA%97_Excelsior_Hotel_buffet_%E9%BE%8D%E8%9D%A6%E4%BB%94_Seafoods_%E6%B7%A1%E8%8F%9C_Dried_Mussel_%E4%B8%89%E6%96%87%E9%AD%9A_Salmon_Dec-2011.jpg


 

 

—————

Tillbaka