Recept och passion!


Recept på flamberad kalvnjure

07.01.2014 07:46


 

Recept på flamberad kalvnjure


 

(4 portioner)


 

600-700 g kalvnjure (låt den ligga i mjölk 1-2 timmar innan tillagning för en mildare smak)

5 dl vispgrädde

cirka 1/2 dl vetemjöl

2-3 msk smör

1/2 - 1 dl cognac

1 msk dijonsenap

1-2 tsk citronsaft

1/2 dl finhackad persilja eller 1/2 dl blandade färska örtkryddor (t.ex dragon, timjan och persilja)

Salt och peppar


 

  1. Häll upp grädden i en kastrull och låt den småputtra på ganska svag värme. Blanda mjöl, 1 tsk salt samt en del svartpeppar på en tallrik. Vänd runt njuren i mjölblandningen. Hetta upp smöret tills det är vackert brunt och bryn njurarna.
  2. Stäng av spisfläkten. Se till att ansiktet inte är i närheten av pannan. Häll konjaken över njurarna från ett glas eller mått (ej från flaska!). Tänd på med tändsticka och låt spriten brinna ut helt.
  3. Ta upp njuren ur pannan (lägg på skärbräda), slå i en liten skvätt vatten i den och skrapa lite lätt så att allt det goda från botten lossnar. Låt vattnet avdunsta och häll i den reducerade vispgrädden, temperaturen skall vara låg till medelstark. Tillsätt senap.
  4. Skär njuren i skivor (cirka 1/2-1 cm) och för ned den i den puttrande grädden. Låt köttsaften komma med. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och ev lite mer konjak (var försiktig med konjaken, det kan lätt bli för mycket) efter det hela fått puttra i cirka 4-5 minuter. Strö persilja/örtblandning över och servera. Ris, pasta eller potatis passar bra till. Det är lämpligt att det finns bröd på bordet så att man kan suga upp den goda såsen.


 

Bildkälla: https://farm6.staticflickr.com/5325/6941996042_6aa3eebeac_o.jpg 


 

 

—————

Tillbaka