Recept och passion!


Recept på fransk gratinerad kött- och lökfärs - Oignons en casserole

02.10.2013 22:42

Ett gammaldags franskt recept för alla lökälskare världen över!

 

Recept på fransk gratinerad kött- och lökfärs - Oignons en casserole

 

(4 portioner)

 

5 finhackade gula lökar

Cirka 250 g fläskfärs

Cirka 130 g kalvfärs

(Man kan använda ungefär 380 g blandfärs istället för att ha med två olika sorters färs, men i orginalreceptet används kalvkött)

0.75 dl ströbröd

Lite drygt 1 dl vispgrädde

Lite drygt 1 dl vatten

40-50 g smör att steka i alternativt raps- eller majsolja

Salt och peppar

Ev en skvätt flytande kalvfond eller 1/2 smulad kalvbuljongtärning

 

  1. Hetta upp smöret/oljan och bryn löken i den tills den börjar få färg. Tillsätt köttet och stek några minuter till under omrörning.
  2. Sätt ugnen på cirka 250 grader och tillsätt grädden, vattnet, ströbrödet, salt, peppar samt ev fonden/den halva buljongtärningen till köttet och löken. Låt blandningen bli jämnvarm under någon minut och lägg därefter upp allting i en smord ugnsform.
  3. Gratinera i ugnen i cirka 5 minuter eller tills rätten börjat få lite färg. Servera förslagsvis tillsammans med potatis i någon form.

—————

Tillbaka