Recept och passion!


Recept på fransk lökpaj - Tarte aux oignons

15.09.2013 22:24

När man är ute och bilar eller cyklar på den franska landsbygden slinker man förr eller senare alltid in på något oansenligt café eller värdshus utmed vägen. Inte sällan upptäcker man att de serverar världens godaste lökpaj (eller "löktårta") på just det etablissemanget man haft den stora turen/goda omdömet att bli gäst.

Stunder då man inte befinner sig på en sådan plats kan man alltid göra sin egen version av fransk lökpaj.

 

Recept på fransk lökpaj - Tarte aux oignons

 

(4 portioner)

 

0,5 kg hackad gul lök

1/4 liter vispgrädde

5 ägg

100-150 g riven gruyère, parmesanost, västerbotten eller vällagrad prästost

Ströbröd/skorpmjöl/rivet torrt, vitt bröd

300 g/5 dl vetemjöl

100 g smält smör

1 tsk salt

1 tsk socker

Svartpeppar

2-3 msk vatten

Ev 2 finhackade eller pressade vitlöksklyftor

 

  1. Gör pajdegen, en sk pâte brisée, genom att blanda smält smör, mjöl, ett ägg, salt och vatten samt ev vitlöksklyftorna. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig och mer vatten om den är för smulig. Forma degen till en boll och låt vila 20 minuter i kylskåp.
  2. Fräs löken några minuter i en stekpanna. Stäng av plattan. Tillsätt sockret och låt vila i pannan (ta av den från plattan om det ser ut som om löken är nära att bli överstekt).
  3. Blanda grädde, resten av äggen, osten samt pepparen och mixa ihop i mixer/matberedare eller med mixerstav.
  4. Kavla ut degen. Klä sedan en smord pajform med den och häll i löken. Slå i äggstanningen och strö ströbrödet (eller vad man använder) i ett tunt skikt ovanpå. Grädda i ugnen på 200-220 graders värme tills pajen ser färdig ut, vilket bör ta cirka 20 minuter.

—————

Tillbaka