Recept och passion!


Recept på fyllda riddare

17.01.2014 22:55

Detta är ett recept hämtat ur verket "Kok- och Hushållsbok" skrivet 1905 av Anna Maria Zetterstrand. Jämför detta recept med den enklare rätten fattiga riddare. I dag skulle de flesta nog använda sig av smör eller olja istället för flottyr och ströbröd istället för rivebröd (även om rivebröd inte alls är svårt att göra själv, man behöver bara tillräckligt torrt, vitt bröd och lämpligtvis också någon slags mixer - detta är att föredra framför ströbröd i nästan alla matlagningssammanhang). Fruktmos innebär i dag nästan alltid äppelmos, men naturligtvis kan man också göra mos på tex päron. I stället för fruktmos kan man i detta recept använda sylt. Något som är viktigt att tänka på när man lagar till denna rätt är att inte blöta brödet allt för länge i grädden. 5-10 sekunder bör räcka. Man skall också se till att temperaturen inte är för hög i pannan/kastrullen/grytan.


 

Recept på fyllda riddare


 

"Vetebröd skäres i tunna skivor, och man breder mandelmassa på den ena sidan och fruktmos på den andra, varefter de läggas tillsamman, blötas i grädde, rullas i rivebröd och stekas eller kokas i flottyr."

—————

Tillbaka