
Recept och passion!
Recept på gratinerad sparris på franskbröd - Croûtes d'asperges gratinées
14.09.2013 11:33Det finns lyxig mat man blir ruinerad av och mat som känns lyxig utan att gräva djupa hål i plånboken. Detta recept på färsk sparris och delikat gruyère-ost behöver inte skämmas för sig i något sammanhang, men ändå är kostnaden för råvarorna allt annat än astronomiskt hög och man behöver inte vara fransk mästerkock för att ro den här skapelsen i land. Fransk mästerkock var dock mannen bakom detta recept, Raymond Oliver, som omnämner rätten i "La Cuisine, sa technique - ses secrets".
Recept på gratinerad sparris på franskbröd - Croûtes d'asperges gratinées
(4 portioner)
500 g färska sparrisknoppar (eller åtminstone de nedersta tredjedelarna)
4 skivor franskbröd/baguette eller någon annan typ av vitt bröd, kanterna bortskurna
50 g riven gruyère alternativt parmesan eller västerbotten (man kan såklart använda mer om man vill)
100 g smör
Skorpmjöl/ströbröd/rivet torrt vitt bröd
- Skölj sparrisen och koka den i lättsaltat vatten 4-5 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag.
- Värm en stekpanna och stek sparrisen på medelhög värme i några minuter. Sätt ugnen på 220-230 grader.
- Stek brödet på båda sidor. Lägg dem sedan i en smord, ugnsfast form och fördela sparrisen på skivorna. Klicka över smöret och strö sedan osten över. Gratinera smörgåsarna tills de är vackert gyllenbruna.
—————