Recept och passion!


Recept på gratinerade musslor på klassiskt franskt vis - Huîtres gratinées

19.10.2013 02:36

 

Recept på gratinerade musslor på klassiskt franskt vis - Huîtres gratinées

 

(4-6 portioner)

 

24 ostron

2 dl torrt vitt vin

4 dl mornaysås (bechamel med ost i, tex gruyère, parmesanost eller västerbottenost)

2-300 g svamp (tex skogschampinjoner) i ganska tunna skivor

Smör eller raps-/majsolja 

2 dl riven ost, förslagsvis av samma typ som använts till mornaysåsen

Ev lite örtkryddor

 

  1. Öppna ostronen, tag dem ur skalen och försök att ta tillvara vätskan (sila den genom finmaskig sil). Skölj skalen rena och spara de den finaste skalhalvan från varje ostron.
  2. Lägg ostronen i en kastrull (ej av aluminium). Häll på vin, deras egen vätska och lite vatten så att det täcker till cirka 60%. Sjud försiktigt i 5-7 minuter. Vätskan skall inte koka. Rör om några enstaka gånger utan att skada något ostron. Fräs under tiden svampen i lite salt samt olja eller smör. Sätt ugnen på 200 grader. 
  3. Sila spadet ostronen sjudit i och sila vätskan. Blanda den med mornaysåsen under omrörning. Smaksätt ev såsen ytterligare genom att tillsätta någon form av örter, exempelvis en blandning av hackad färsk dragon, körvel och persilja där dragon dominerar. Vitlök och/eller lite fänkålsfrön alternativt anisfrön kan också vara gott.
  4. Lägg upp de rengjorda ostronskalen på en ugnsplåt. Fördela svampen på skalen, placera därefter ett ostron på varje skal och klicka på såsen. Strö osten över och gratinera tills ostronen fått en fin, gyllenbrun färg.

 

—————

Tillbaka