Recept och passion!


Recept på grillat bröd med tomat från Katalonien - Pa amb tomàquet

04.10.2013 00:52

Detta är en katalansk nationalrätt som har många nära släktingar runt om i Medelhavsområdet. Det är exempelvis lätt att associera till den italienska bruschettan, men skillnader finns. Den mest markanta är att man ofta gnider in tomaten i själva brödet i Katalonien, medan detta i princip aldrig förekommer när man gör bruschetta i Italien. En annan är att man ofta strör lite salt på pa amb tomàquet (eller pan con tomate, som det heter på spanska), men sällan gör så med en bruschetta. På bruschetta har man dessutom ofta basilika, något som inte är vanligt beträffande pa amb tomàquet, men heller inte behöver vara ett regelbrott. På tapasbarer och i övriga sammanhang lägger man ofta någonting på en pa amb tomàquet, såsom en liten skiva serranoskinka, en bit ost, lite hackade eller mosade sardeller etc, så varför inte använda någon färsk örtkrydda som basilika, rosmarin eller kanske oregano?

Den som vill uppleva den allra mest primitiva formen av pa amb tomàquet, som säkerligen varit ganska vanlig bland fattiga i stora delar kring Medelhavet förr i tiden, lägger helt enkelt en tomat på en bit bröd och äter denna smörgås rakt upp och ned och tackar Gud för sitt dagliga bröd och tomat.

 

Recept på Pa amb tomàquet

 

(4 - 8 portioner)

 

4 skivor lantligt, rustikt bröd, gärna gjort på surdeg (inte tjocka, men heller inte överdrivet tunna)

2 halverade tomater, så mogna man kan få tag på

2-3 vitlöksklyftor

Cirka två msk olivolja av hög kvalitet och med fruktig smak (ej "mild" alltså)

Salt, gärna något av mer exklusiv sort

 

  1. Grilla brödet på utegrill om möjlighet och lust finns, annars går det jättebra att använda ugnen hemma i köket. Sätt ugnen på 250 grader eller vad som än är dess högsta temperatur. Sätt ev på grillelementet när ugnen börjar komma upp i värme. Lägg bröden på ugnsgallret eller på ett bakpapper och sedan på en plåt. Kör brödskivorna i ugnen tills de fått fin färg. Obs! Låt luckan vara lite öppen hela tiden om grillelementet används och var beredd på att det går snabbt. Vänd på dem när ovansidan ser fin ut och ta ut när båda sidorna är gyllenbruna och har en sträv, raspig yta.
  2. Gnid in brödbitarna med vitlöken (halvera ev klyftorna först) på båda sidor. Gnid därefter in dem med tomat och tillsätt därefter saltet. Om man vill kan man i detta skede dela brödet i valfritt antal mindre bitar och vare sig man gör så eller inte ringlar man sedan över oljan. En metod som vissa experter anser är idealisk är att avsluta processen genom att skära av en ända på brödet man använder och gnida in brödskivorna som ett sista moment med denna för att få ingredienserna att blanda sig ännu bättre (ändan skall dock inte rostas och man skall inte trycka allt för hårt). Gaudiu d'un àpat!/Smaklig måltid!

 

Bildkällor: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pa_amb_tom%C3%A0quet

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Tomato_bread_catalan_-_stonesoup.jpg

—————

Tillbaka