Recept och passion!


Recept på hökarepanna

17.12.2013 18:50

 

En älskad svensk klassiker vi skall värna! Detta är perfekt mat att njuta av året runt, men känns kanske extra mysigt att kalasa på när det är kallt utomhus. Förutom att detta är en nationalrätt med gamla anor och därmed ett kulturarv att vårda, så innehåller den mycket protein, vitamin A samt olika B-vitaminer. Dessutom är denna rätt mycket rik på mineraler. Detta är livsnödvändiga ämnen som vissa människor, även i vår välmående del av världen, får i sig för lite av. Man skall inte äta inälvsmat varje dag, men någon gång i veckan är det nyttigt att äta sådant som lever och njure. Inälvsmat är dessutom ofta fettsnål och billig mat.


 

Recept på hökarepanna


 

(4-6 portioner)


 

cirka 400 g svinnjure eller kalvnjure i skivor

ca 400 g fläskfilé i skivor

6-10 skalade potatisar (beroende på storlek) i skivor, helst en fast sort

3 gula lökar i tunna skivor

cirka 8 dl mjölk

cirka 1 msk timjan

3 lagerblad

1 flaska lättöl (33 dl)

Kalvfond eller kycklingfond (1 buljongtärning kan duga)

Ev finhackad persilja till garnering

2 dl vatten

Salt och peppar


 

  1. Låt njuren ligga i mjölken i minst 4 timmar så att smaken mildras.
  2. Smörj en rymlig gryta eller kastrull med matfett och varva sedan kött, potatis och lök i denna. Salta och peppra lite.
  3. Slå på öl, vatten och fond så att det täcker. Om inte mängderna vätska i receptet räcker slår man bara på mer.  Tillsätt lagerblad och timjan.
  4. Koka upp och låt koka med lock tills potatisen är mjuk. 


 

—————

Tillbaka