Recept och passion!


Recept på grönkålschips med pecorino romano - Baked kale chips Italian style

13.12.2013 02:46

 

 

Detta recept kombinerar det bästa av två matvärldar; dels de idéer som representeras av raw food-idealen och dels filosofin bakom slow food-rörelsen.

Grönkålschips har blivit en hälsomatstrend över hela världen och detta är inget mysterium. De är otroligt goda, otroligt nyttiga och otroligt lätta att göra. Trenden verkar ha sitt ursprung i USA bland anhängare av det ovannämnda raw food-konceptet.

 Samtidigt är smakerna tidslösa. Detta sätt att laga till grönkål kan mycket väl ha förekommit någonstans, någongång i antikens Rom!

Slow food-rörelsen har sina rötter i Italien och verkar bland annat för att bevara genuina smaker, tillverkningsmetoder och tillagningssätt. Detta måste inte alltid innebära att maten äts så rå som möjligt, men på samma sätt som raw food-skolan vänder man sig emot de storskaliga, industriella processerna inom livsmedelsindustrin som utarmar såväl smaker som näring hos råvarorna.

Idealet är förstås att göra chipsen av rakt igenom ekologiska produkter, men bara man använder grönkål och olja av hög kvalitet kommer smaken bli fantastisk/fantastic/fantastico!


 

Recept på grönkålschips med pecorino romano - Baked kale chips Italian style


 

Såpass mycket grönkålsblad att det täcker en ugnsplåt (dra eller klipp loss bladen från stjälkarna)

Olivolja av högsta kvalité och av smaktypen "fruttato" - fruktig och pepprig

Flera generösa nävar riven pecorino romano (färdigriven på påse duger utmärkt)

Nymald svartpeppar


 


 

  1. Skölj grönkålen och skaka bort så mycket vatten som möjligt. Klappa dem gärna ännu torrare med lite hushållspapper.
  2. Lägg bladen i en bunke och häll på ganska mycket olivolja. Krama bladen en stund med händerna så att de blir helt täckta med olja.
  3. Fördela bladen på ett bakpapper som lagts ovanpå en ugnsplåt. De kommer krympa av värmen, så man kan gott och väl ha ett tjockt lager. Strö på massor av pecorino romano och bakar i ugnen tills bladen är krispiga. Vill man hålla sig till raw food-principerna sätter man ugnen på cirka 50-60 grader. Det kommer isåfall dröja flera timmar tills chipsen är klara. Rent smakmässigt förlorar man dock ingenting på att använda en avsevärt högre temperatur. Sätter man ugnen på 180-200 grader blir chipsen klara på bara 10-15 minuter! Peppra med en del nymald svartpeppar när chipsen är färdiga. 
 

—————

Tillbaka