Recept och passion!


Recept på italienska kalvkotletter med citronsky - Costolette di vitello al limone

14.09.2013 09:58

 

 

Har man någon gång varit i Italien kommer man alltid längta tillbaka. Inte sällan är det då maten man vill återuppleva.

En gång i tiden var det svårt att återskapa de fantastiska rätterna man åt i Toscana, i Rom, i Neapel eller på Sicilien här hemma i Norden. Så är det dock inte längre. Även i små städer är det i dag lätt att få tag i till exempel färska örter, parmesanost och bättre typer av risottoris.

Denna rätt är lätt att göra (även om marineringen tar lite tid) och den tar omdelbart en trånande italienälskare tillbaka till solen, dofterna, konsten och passionens land. Italiensk musik, italienskt vin och kanske även levande ljus fullkomnar upplevelsen.

 

Recept på italienska kalvkotletter med citronsky - Costolette al limone

(4-6 portioner)

6 kalvkotletter

1-1 1/2 dl olivolja

Finrivet skal av 2 citroner (försök få med så lite som möjligt av det vita precis innanför skalet)

Saften från två citroner

2-3 msk hackad persilja

Svartpeppar

 

  1. Banka ut köttet något, det går bra att använda handen. Var noggrann så kotletterna blir jämnt utbankade.
  2. Vispa ihop hälften av citronsaften, olja och en del svartpeppar. Lägg kotletterna på ett fat med plan botten eller i en ugnsform. Häll marinaden och vänd runt köttet i den så den verkligen täcker dem. Låt stå tre-fyra timmar i rumstemperatur.
  3. Skaka av det mesta av marinaden från kotletterna, men spara den. Stek kotletterna tills de är vackra på utsidan, men fortfarande ganska rosa inuti. Skär försiktigt i de tjockaste partierna nära benet för att kontrollera genomstekningsgraden. 
  4. Lägg upp dem på ett fat eller i en form och varmhåll dem i ugnen på 80 grader. Tänk på att de skall vara lite mindre genomstekta i detta skede än man vill ha dem i slutändan. Kalvkotletter skall aldrig serveras helt genomstekta!
  5. Häll i resten av citronsaften, någon msk eller två av marianaden och persiljan i pannan och låt puttra cirka två-tre minuter. Om man vill kan man tillsätta några droppar kalvfond eller smula ner lite grand av en buljongtärning. En liten skvätt balsamicovinäger kan också passa. Smaka av noggrannt med salt och peppar. Skyn är naturligtvis mycket viktig för hur den färdiga rätten kommer smaka.
  6. Servera med potatis (gärna kryddade med vitlök och medelhavsörter) i någon form och vitt bröd. Ett lättare italienskt rödvin eller ett smakrikt vitt vin passar utomordentligt bra till.

 

—————

Tillbaka