Recept och passion!


Recept på jordgubbar i vitt vin – fragole al vino bianco

20.08.2013 21:33

Alla älskar jordgubbar, men de äts på lite olika sätt världen kring. Har man redan njutit jordgubbar på traditionellt svensk sätt några gånger under sommaren vill man kanske variera sig och prova något nytt. Detta är en italiensk variant där gubbarna får dra i vitt vin.

 

Skall det vara extra festligt eller romantiskt blandar man in champagne (eller annat mousserande vin) i bilden.

 

 

Recept på jordgubbar i vitt vin – fragole al vino bianco

 

(4 – 6 portioner)

 

500g jordgubbar

2 ½ dl torrt vitt vin, gärna italienskt och gärna mousserande, fråga personalen om du är osäker

2-3 msk socker

1-2 msk zest, dvs bitar/strimlor av det yttersta skalet på en citron eller lime (det vita innanför skall inte vara med)

Ev lite vispad grädde eller glass

Ev cantuccini-skorpor (kallas också cantucci och biscotti di Prato)

 

 

  1. Rensa jordgubbarna och skiva dem efter eget tycke.
  2. Blanda vinet, sockret och zesten. Tillsätt bären. Täck med plastfolie och ställ in i kylen minst en timma. Rör om minst en gång.
  3. Servera eventuellt tillsammans med cantuccini-skorpor eller någon annan skorpa/kaka. Glass eller grädde kan såklart vara gott att klicka på lite av, men så gör sällan italienarna när det gäller detta recept. Om man använder sig av mousserande vin blir det extra festligt om man dessutom häller på en sista skummande skvätt i samband med serveringen. Denna rätt går att göra på alkoholfritt vin, men det blir kanske inte riktigt lika bra. Fråga personalen om hjälp där du köper vinet.

—————

Tillbaka