Recept och passion!


Recept på laxpudding

21.10.2013 00:46

Recept på laxpudding

 

(4 portioner)

 

250 gram rimmad/rökt/gravad lax i strimlor

Cirka 10 skivade, normalstora potatisar, som helst skall vara nästan färdigkokta

2 skivade gula lökar

4 ägg

4 dl standardmjölk

Vitpeppar efter behag, gärna från kvarn eller hel som mortlats

0,5 - 1 dl dill, hackad eller klippt

2-3 dl skirat smör

 

  1. Smörj en ugnstfast form.
  2. Stek löken tills den fått fin färg. Varva potatis, lax och lök. Översta lagret bör bestå av potatis.
  3. Vispa ihop mölk och ägg. Tillsätt sedan dill och en del vitpeppar. Om man saltar bör man beakta att fisken kan vara ganska salt. Häll stanningen över de andra ingredienserna i formen. Låt helst stå i kylskåp över natt – även om detta inte är helt nödvändigt.
  4. Grädda i ugn på cirka 200 grader tills ytan blivit fin och stanningen stelnat. Detta tar 30-40 minuter.
  5. Häll det skirade smöret över laxpuddingen (skira det genom att smälta det och sedan hälla det ur kastrullen medan det vita får stanna kvar) och servera, eller låt var och en förse sig av smöret vid bordet. Peppra, helst med nymalen/nymortlad vitpeppar, en gång till.

—————

Tillbaka