Recept och passion!


Recept på lerpottasill

21.10.2013 00:44

Recept på lerpottasill

 

(4 portioner)

 

8 avsköljda inläggningssillfiléer

4 hårdkokta, hackade ägg

1 ½ dl purjolök, noggrant sköljd, finhackad eller i ringar

3 msk klippt eller hackad gräslök

3 msk hackad persilja

5 msk smör

1 dl 12%-ig ättika eller ½ dl 24% ättika

½ dl socker

2 dl vatten

 

  1. Blanda ättika, socker och vatten. Rör om en del. Låt sillfiléerna ligga i denna lag i två timmar. Skär sedan sillen i bitar av valfri storlek (eller låt bli av skära dem helt och hållet).
  2. Lägg sillen i en ugnsfast form, gärna av keramiskt material. Strö över ägg, purjolök och persilja. Värm det hela i ugn under i cirka 5 minuter på 200 grader. Bryn under tiden smöret i en kastrull eller panna. Det skall bli brunaktigt och lukta karamelliserat.
  3. Ta ut sillen ur ugnen och slå det brynta smöret över. Kokt eller ångad potatis samt kavring med smör och ost passar bra till.

—————

Tillbaka