Recept och passion!


Recept på linguine med pesto - Linguine col pesto

10.10.2013 12:55

Det italienska landskapet Ligurien, där bland annat Portofino, Cinque terre och Columbus hemstad Genova är belägna anses ha världens bästa basilika - och många skulle nog skriva under på att basilika är världens godaste krydda.

Trots att färsk basilika är så gudomligt gott att man kan njuta den som den är har invånarna i Ligurien kommit på ett sätt att ytterligare förstärka upplevelsen. Det handlar såklart om den världsberömda peston.

Alla skall ha gjort en pesto från grunden någon gång i livet, vare sig man är ligurisk kock, eller - som de flesta av oss - inte. 

 

Recept på linguine med pesto - Linguine col pesto

 

(4 portioner)

 

400 g linguine eller trenette

Bladen från 1 kruka basilika

2 msk pinjenötter, torrostade i het stekpanna

2-3 klyftor vitlök

En nypa salt

Lite svartpeppar

50-60 g parmesanost alternativt hälften parmesanost och hälften pecorino av någon typ

Drygt en dl fruktig och smakrik olivolja

 

  1. Koka pastan.
  2. Gör under tiden peston i mortel eller mixer/matberedare. Stöt/mixa först nötter, vitlök och salt. Tillsätt sedan olja och därefter basilika och ost. Fortsätt så och smaka av tills man får den konsistens och smak man vill ha.
  3. Blanda pastan och peston. Låt gärna lite av pastavattnet komma med i den färdiga rätten.

 

Bildkällor: https://en.wikipedia.org/wiki/Pesto

https://en.wikipedia.org/wiki/File:1_manarola_evening_2012.jpg

—————

Tillbaka