Recept och passion!


Recept på lombardisk gremolata med sardeller - Gremolata con acciughe

09.12.2013 23:35

 
 

Denna variant av gremolata är populär i de nordvästligaste delarna av Italien där man är mycket förtjusta i att smaksätta olika anrättningar med konserverade sardeller, trots att denna fisk inte är en råvara som förekommer naturligt i landskap som Lombardiet, Piemonte eller Val d'Aosta. Dessa regioner saknar nämligen helt och hållet havskust.

Inte minst i den dynamiska mode-, industri- och finansmetropolen Milano stöter man på denna ytterst pikanta smaksättare - och då i synnerhet ovanpå den världsberömda rätten ossobuco alla milanese (även om just sardeller inte alltid är med i bilden).
 


 

Recept på lombardisk gremolata med sardeller - Gremolata con acciughe


 

1 msk rivet eller finhackat citronskal (så lite av det vita skall komma med)

1 tsk finhackad vitlök

3 msk finhackad persilja (ta bort alla stjälkar)

3 sardellfiléer (låt dem rinna av lite)


 

  1. Blanda samman alla ingredienser och strö över maträtten i fråga som en sista touch. Gremolata är en universalsmaksättare som passar till alla möjliga fisk-, skaldjurs- och kötträtter. Vill man ändra de inbördes proportionerna så gör man naturligtvis det efter tycke och smak.


 


 


 


 


 


 

 

—————

Tillbaka