Recept och passion!


Recept på majsbröd – cornbread

20.10.2013 00:40

Ett äkta sydstatsbröd så som det skall smaka. Numera använder vi dock inte den typen av härdat, hydrogenerat fett som man gjorde i USA förr i tiden. Det man i början och mitten av 1900-talet oftast menade med "short'nin'" i USA var ett billigt margarin gjort på så kallat bomullsstearin. I dag betraktas denna typ av matfett som onyttigt och därför byter man lämpligtvis ut det mot ett annat fett, vare sig man bor i Sydstaterna eller ej. Resultatet blir inte bara nyttigare, utan också godare än om man använder skräpmargarin. Allt var inte bättre förr..

 

Recept på amerikanskt majsbröd – cornbread

 

1,2 dl vetemjöl

25 g jäst

0,5 liter vatten, cirka 40 grader varmt

6 dl majs-/raps- eller olivolja

1/2 msk strösocker

1 dl majskorn

1,5 dl fint eller grovt polentagryn

1-2 msk salt

 

  1. Smula ned jästen i en rymlig bunke. Lös upp i vattnet och tillsätt sedan olja, salt, socker, majskorn, det mesta av polentamjölet och vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Forma bullar och rulla dem i resten av polentamjölet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bullarna jäsa på en smord plåt (eller använd bakpapper) 30-50 minuter. Täck med kökshandduk.
  3. Grädda brödet mitt i ugnen cirka 30 min.
  4. Lägg upp bröden på galler och täck med kökshandduk medan de svalnar.

—————

Tillbaka