Recept och passion!


Recept på minestrone med pesto och zucchini - Minestrone col pesto

19.10.2013 15:16

Recept på minestrone med pesto och zucchini - Minestrone col pesto

 

(4-6 portioner)

 

2 morötter, i små tärningar

2 selleristjälkar i små, tunna skivor eller cirka 2 dl rotselleri i tärninger

1 stor purjolök i tunna strimlor (skölj purjolöken noggrant)

cirka 3 dl skalad och tärnad potatis av en fast sort

1 burk bönor, avsköljda (exempelvis kidneybönor) eller samma mängd torkade (cirka 200 g) som först blötlagts och sedan kokats mjuka enligt anvisningar på förpackningen, alternativ färska bönor (exempelvis bondbönor som ”ploppats” först)

1 finhackad gul lök

1 stor eller 2 små zucchini i små bitar

3/4 burk krossade eller tärnade tomater (eller 2-3 tomater som skållats, skalats, kärnats ur och skurits i mindre bitar)

2 liter buljong (vatten + 3-4 buljongtärningar eller flytande fond, grönsakssmak eller kyckling)

2 dl vitt vin alternativt ½ dl vinäger av valfri sort

3-5 msk pesto

Parmesanost efter behag

Svartpeppar

 

  1. Stek alla grönsakerna och rotfrukterna utom bönorna, purjolöken och tomaterna i en rymlig, tjockbottnad kastrull, alternativt koka upp buljongen och stek grönsakerna i en stor stekpanna i några minuter. De skall inte bli brynta, men få lite färg.

     

  2. Tillsätt purjolöken och stek någon minut till. Slå på vinet/vinägern och låt det/den koka in under en minut eller så.

     

  3. Häll i buljongen/häll grönsaksblandningen i grytan med buljong. Koka upp och låt sjuda i cirka 30-40 minuter eller tills rotfrukterna blivit någorlunda mjuka. Skumma av om det behövs. Tillsätt bönorna. Sjud i någon minut till.

     

  4. Klicka i en del pesto i varje portion soppa. Strö sedan parmesanost och svartpeppar över och servera.

—————

Tillbaka