Recept och passion!


Recept på minestrone med ris – Minestrone di riso

19.10.2013 14:34

 

Denna mättande, rustika rätt skall inte förväxlas med minestra di riso En "minestra" innebär nästan alltid att en enskild  ingrediens är särskilt framträdande. I en "minestrone" (som betyder "stor soppa") ingår istället alltid en stor uppsättning olika ingredienser, inte minst ett flertal olika sorters grönsaker. Ris ingår ibland, men ofta inte.

Minestrone är inte minst den perfekta resträtten. Dess rötter står att finna i det gamla italienska lantköket, där man var extremt duktiga på att tillvarata både allt som fanns i skafferiet såväl som ute i den omgivande naturen.

 

Recept på minestrone med ris – Minestrone di riso

 

(4-6 portioner)

 

2 morötter, i små tärningar

2 selleristjälkar i små, tunna skivor eller cirka 2 dl rotselleri i tärninger

1 stor purjolök i tunna strimlor (skölj purjolöken noggrant)

cirka 3 dl skalad och tärnad potatis av en fast sort

1 burk bönor, avsköljda (exempelvis kidneybönor) eller samma mängd torkade (cirka 200 g) som först blötlagts och sedan kokats mjuka enligt anvisningar på förpackningen, alternativ färska bönor (exempelvis bondbönor som ”ploppats” först)

1 finhackad gul lök

Cirka 2 dl riskorn

3/4 burk krossade eller tärnade tomater (eller 2-3 tomater som skållats, skalats, kärnats ur och skurits i mindre bitar)

2 liter buljong (vatten + 3-4 grönsaksbuljongtärningar eller grönsaksfond, kycklingsmak går också bra)

2 dl vitt vin alternativt ½ dl vinäger av valfri sort

Parmesanost efter behag

1 - 2 dl finhackad persilja

Svartpeppar

 

  1. Stek alla grönsakerna och rotfrukterna utom bönorna, purjolöken och tomaterna i en rymlig, tjockbottnad kastrull, alternativt koka upp buljongen och stek grönsakerna i en stor stekpanna i några minuter. De skall inte bli brynta, men få lite färg.
  2. Tillsätt purjolöken och stek någon minut till. Slå på vinet/vinägern och låt det/den koka in under en minut eller så.
  3. Häll i buljongen/häll grönsaksblandningen i grytan med buljong. Tillsätt riskornen. Koka upp och låt sjuda i cirka 30-40 minuter eller tills rotfrukterna blivit någorlunda mjuka. Skumma av om det behövs. Tillsätt bönorna. Sjud i någon minut till.
  4. Strö parmesanost, svartpeppar samt persilja över varje portion och servera.

Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/avlxyz/2903961824/

—————

Tillbaka