Recept och passion!


Recept på minestrone med svamp - Minestrone con funghi

19.10.2013 15:15

Recept på minestrone med svamp - Minestrone con funghi

 

(4-6 portioner)

 

2 morötter, i små tärningar

2 selleristjälkar i små, tunna skivor eller cirka 2 dl rotselleri i tärningar

1 stor purjolök i tunna strimlor (skölj purjolöken noggrant)

cirka 3 dl skalad och tärnad potatis av en fast sort

1 burk bönor, avsköljda (exempelvis kidneybönor) eller samma mängd torkade (cirka 200 g) som först blötlagts och sedan kokats mjuka enligt anvisningar på förpackningen, alternativ färska bönor (exempelvis bondbönor som ”ploppats” först)

1 finhackad gul lök

Cirka 400 g färsk svamp (tex champinjoner, ostronskivling och kantareller, enbart champinjoner går också bra)

3/4 burk krossade eller tärnade tomater (eller 2-3 tomater som skållats, skalats, kärnats ur och skurits i mindre bitar)

2 liter buljong (vatten + 3-4 svampbuljongtärningar eller 2-3 msk kantarellfond)

2 dl vitt vin alternativt ½ dl vinäger av valfri sort

Parmesanost efter behag

1 - 2 dl finhackad persilja

Svartpeppar

 

  1. Stek alla grönsakerna och rotfrukterna utom bönorna, purjolöken och tomaterna i en rymlig, tjockbottnad kastrull, alternativt koka upp buljongen och stek grönsakerna i en stor stekpanna i några minuter. De skall inte bli brynta, men få lite färg.
  2. Stek svampen för sig med lite salt. Ställ åt sidan.
  3. Tillsätt purjolöken och stek någon minut till. Slå på vinet/vinägern och låt det/den koka in under en minut eller så.
  4. Häll i buljongen/häll grönsaksblandningen i grytan med buljong. Koka upp och låt sjuda i cirka 30-40 minuter eller tills rotfrukterna blivit någorlunda mjuka. Skumma av om det behövs. Tillsätt bönorna och svampen. Sjud i någon minut till.
  5. Strö parmesanost, svartpeppar samt persilja över varje portion och servera.

—————

Tillbaka