Recept och passion!


Recept på murkelsås

19.10.2013 14:29

Numera anses stenmurklor vara giftiga och Livsmedelsverket avråder från all förtäring, även efter förvällning. Mot denna bakgrund har många börjat upptäcka hur fantastiskt god toppmurklan är. Denna läckra svamp  är inte giftig och behöver inte kokas innan tillagning, men man kan ändå göra det för säkerhets skull. Denna sås passar utomordentligt väl till många sorters viltkött. Den är också ett fantastiskt tillbehör till entrecôte, oxfilé, ryggbiff etc samt dessutom till många sorters fisk såsom exempelvis lax och hälleflundra.

 

Recept på murkelsås (med toppmurklor)

 

(4 portioner)

 

1 liter färska toppmurklor, cirka 0,5 liter torkade eller cirka 0,5 liter burkkonserverade

2 msk finhackad schalottenlök

1 msk smör

2 msk vetemjöl

1 ½ dl mjölk

1 ½ – 2 dl vispgrädde

En halv svampuljongtärning

Svartpeppar, helst nymalen

Ev en liten skvätt torr/halvtorr madeira, portvin, marsala eller annat starkvin som passar till såser, konjak/brandy går också bra

Ev soja

Ev lite géle

 

  1. Om man använder färska murklor kan man som en säkerhetsåtgärd förvälla dem först. Koka svampen i lättsaltat vatten i 7-8 minuter och häll sedan bort kokspadet. Skölj med kallt vatten. Torkade murklor skall svälla i ljummet vatten någon timma eller enligt anvisningar på förpackningen (kasta spadet). Burkkonserverade murklor behöver bara sköljas lite (slå bort all vätska).
  2. Skär murklorna i bitar, valfri storlek. Smält smöret och fräs svampen med löken tills de är nästan färdiga i en stekpanna. Låt sedan stå på svag värme cirka fem minuter.
  3. Strö över mjölet, slå på mjölken och grädden (och ev vinet) och smula ned den halva buljongtärningen. Låt puttra 5-10 minuter. Tillsätt ev lite soja och/eller lite gelé av valfri sort.

Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Morchella_conica_1_beentree.jpg

—————

Tillbaka