Recept och passion!


Recept på panna cotta med hallonsås (halloncoulis)

19.10.2013 12:41

 

Recept på pannacotta med hallonsås (halloncoulis)

 

(4-6 portioner)

 

5 dl vispgrädde

cirka 100-150 g hallon färska eller frysta

2-2 ½ blad gelatin

1 vaniljstång

½ – ¾ dl strösocker

2-3 msk florsocker

Ev 1-2 msk marsala eller annat starkvin man tror passar

Ev lite blandade bär till garnering/som tillbehör

 

  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10-15 minuter.
  2. Häll upp grädden i en kastrull. Sätt plattan på låg värme.Dela vaniljstången, skrapa ned fröna i grädden och lägg även stången i kastrullen. Strö på ½ dl strösocker och rör om.
  3. Värm upp grädden till cirka 68-70 grader. Var försiktig så denna temperatur inte överskrids. Om den går upp till 80-85 grader tillfälligt gör det inte så mycket, men grädden skall inte bli för het. Låt vara på denna värme cirka 10 minuter under omrörning och smaka av. Tillsätt ev vinet och mer socker om så önskas.
  4. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i grädden och låt gelatinet smälta i cirka fem minuter under omrörning. Ta kastrullen av plattan. Ta bort vaniljstången och portionera upp grädden i skålar/glas/formar. Låt stå kallt i kylskåp i minst tre timmar så att puddingarna stelnar.
  5. Häll cirka 2 msk vatten i en varm stekpanna eller kastrull och lägg i bären. Rör om tills de smält ner och puddra över florsockret. Sila bort fröna. Använd en finmaskig sil och banka på kanten med tex en stekspade eller stor slev om det rinner för långsamt. Låt såsen svalna i kylskåp och häll den över pannacotta-puddingarna antingen strax innan serveringen eller när båda sakerna blivit kalla. En variant är att försiktigt sänka ner skålen/formen/glaset med pannacottan i (med botten nedåt) i hett vatten cirka 15 sekunder och sedan föra över den till en asiett. Man kan också garnera med lite olika bär såsom exempelvis en mix av hallon och blåbär.

Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/dana_moos/4764011921/

—————

Tillbaka