Recept och passion!


Recept på Persikor Melba - Peach Melba/Pêches Melba

03.10.2013 12:37

Detta är en dessert mänskligheten antagligen aldrig kommer tröttna på. Den skall vara skapad till äran av en viss dam som bar namnet Melba av den legendariske franske mästerkocken Escoffier (1847-1935) på det - lika legendariska - Hotel Savoy i London.

Under årens lopp har receptet ändrats lite och otaliga variationer tillkommit. I orginalversionen förekommer till exempel inte vispgrädde och mandel.

 

Recept på Persikor Melba - Peach Melba/Pêches Melba

 

(4 portioner)

2 färska persikohalvor

Färska hallon, puréade hallon, köpt hallonsås eller en egenhändigt gjord halloncoulis

Ungefär 1/2 liter gammaldags vaniljglass eller någon annan god glass man tror passar

1-2 msk flagad mandel

1-2 dl vispad (visp)grädde

 

  1. Avlägsna skalet på persikorna på samma sätt som med tomater, dvs lägg dem i kokande vatten en minut. Slå kallt vatten över och ta bort det. Dela persikorna försiktigt i halvor (eller i flera skivor om man vill) och släng kärnorna.  
  2. Lägg upp glassen i skålar, glas som är stora nog etc. Lägg persikohalvorna ovanpå, tillsätt hallonen/såsen och strö mandeln över. Toppa med vispgrädden (spritsa gärna).  

 

Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Savoy_Hotel,_London.jpg

 

—————

Tillbaka