Recept och passion!


Recept på pesto med basilika – pesto alla genovese

19.10.2013 11:58

 

Recept på pesto med basilika – pesto alla genovese

 

50 g pinjenötter, rostade (i het panna utan olja eller smör)

2 krukor färsk basilika, stjälkar borttagna

1-2 st vitlöksklyftor

100 gram parmesanost/50 g parmesan och 50 g pecorino romano (eller annan pecorino)

1 dl olivolja

1 dl rapsolja/solrosolja/matolja/

Svartpeppar, helst från kvarn

Ev lite flingsalt som smulats mellan fingrarna eller annat gourmetsalt

 

  1. Kör basilika, vitlök och pinjenötter i mixer/matberedare ett tag. Blanda oljorna.
  2. Blanda i en del av oljan och kör lite till. Blanda i resten av oljan och fortsätt mixa.
  3. Bryt osten i mindre bitar och tillsätt dem. Mixa en stund till och smaka av med peppar och ev salt. Man kan också använda en rymlig mortel i stället för mixer/matberedare vilket naturligtvis ger tillagningsprocessen en mer klassisk och genuin prägel.

Bildkälla: https://en.wikipedia.org/wiki/File:BasilkumPesto.jpg

—————

Tillbaka