Recept och passion!


Recept på pistou – provencalsk pesto

19.10.2013 11:56

 

Provencalsk pistou är nästan samma sak som pesto alla genovese. Man använder dock inte pinjenötter i den provencalska tolkningen. I Provence används ofta pistou i soppa, särskilt i den berömda rätten soupe au pistou.

 

Recept på pistou – provencalsk pesto

 

2 krukor färsk basilika, stjälkar borttagna

1-2 st vitlöksklyftor

100 gram gruyère eller parmesanost

1 dl olivolja

1 dl rapsolja/solrosolja/matolja/

Svartpeppar, helst från kvarn

Ev lite flingsalt som smulats mellan fingrarna eller annat gourmetsalt

 

  1. Kör basilika och vitlök i mixer/matberedare ett tag. Blanda oljorna.
  2. Blanda i en del av oljan och kör lite till. Blanda i resten av oljan och fortsätt mixa.
  3. Bryt osten i mindre bitar och tillsätt dem. Mixa en stund till och smaka av med peppar och ev salt. Man kan också använda en rymlig mortel i stället för mixer/matberedare vilket naturligtvis ger tillagningsprocessen en mer klassisk och genuin prägel.

Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/themarmot/1349780520/

—————

Tillbaka