Recept och passion!


Recept på pocherade fiskfiléer med färska örter och tomatconcassé

19.10.2013 11:55

Recept på pocherade fiskfiléer med färska örter och tomatconcassé

 

(4 portioner)

 

4-8 färska fiskfiléer från tex bergtunga, rödtunga, rödspätta eller piggvar

4-5 tomater, skållade och skalade

0,5-1 dl finhackad schalottenlök

3 msk citronsaft

3 msk högklassig olivolja

3 msk neutral olja (raps-/majs-/matolja)

2 msk färsk, hackad dragon

2 msk färsk, hackad slätbladig persilja

2 msk färsk, hackad gräslök

3-4 dl fiskbuljong

Ev några dl vitt vin (vitt matlagningsvin går bra) eller några msk vitvinsvinäger

Vit- eller svartpeppar

Salt, gärna fint havssalt eller annat gourmetsalt

Olja, margarin eller smör till stekning

 

  1. Blanda olivolja, den neutrala oljan och citronsaften. Tillsätt örterna samt lite salt och peppar. Smaka av. Låt stå minst en timma så smakerna får utvecklas och ”gifta sig”. Sila. Spara både örterna och oljan, men åtskilda.
  2. Avlägsna tomaternas saft och kärnor. Hacka dem i tärningar.
  3. Stek löken genomskinlig. Blanda med tomathacket. Smaka av med salt och peppar.
  4. Pochera fiskfiléerna genom att försiktigt låta dem småsjuda i lite buljong och ev vin. Vätskan skall täcka fisken till ungefär hälften. Se till att de inte får sjuda för länge.
  5. Lägg upp fisken på tallrikar och häll lite av oljan över varje portion. Lägg en klick örter på varje filé och placera lite tomatconcassé brevid. Garnera gärna concassén med exempelvis en liten mängd hela färska örtblad eller någon liten, hel kvist. Servera vitt bröd till.

—————

Tillbaka