Recept och passion!


Recept på potatisgratäng med parmesanost och cognac

30.09.2013 14:42

En gång blev jag ombedd att göra en riktigt god potatisgratäng till en vildsvinsfest. Jag var nöjd med både det saftiga skogsgrisköttet och gratängen ifråga. 

 

Recept på potatisgratäng med parmesanost och cognac

 

(4 portioner)

 

Cirka 800 g potatis av lös sort (som King Edward) i tunna skivor 

4-6 dl grädde, ej allt för mager 

70-100 g riven parmigiano reggiano eller grana padano

1 msk cognac (eller brandy av något slag, eau de vie funkar)

1 dl finhackad gul lök eller schalottenlök stekt med en tsk socker tillsatt efter halva tiden (sockret är såklart inte helt nödvändigt)

3 finhackade vitlöksklyftor

Svartpeppar efter behag

1 msk rosmarin

1/2 smulad grönsaksbuljongtärning

Ev en del tryffelolja

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en stor ugnsform och släng och häll ut alla ingredienser utom osten på den (man kan också använda en egenhändigt tillverkad "form" man vikt till av aluminiumfolie). Vänd runt försiktigt.
  2. Grädda i tio minuter. Ta ut och vänd runt igen (tänk på värmen, man känner sig dum när man bränner sig). Gör om detta en gång till och strö parmesanosten över. Fortsätt grädda till potatisen är mjuk. Om det verkar finnas risk för att osten skall bli bränd innan potatisen blivit färdig täcker man gratängen med folie.

 

 

—————

Tillbaka