Recept och passion!


Recept på potatispuré

19.10.2013 11:45

 

Recept på potatispuré

 

(4 portioner)

 

0,5 kg potatis, skalad

0,5 dl mjölk

1 dl visp- eller matlagningsgrädde

Smör efter behag

Riven muskot och/eller annan krydda såsom kummin, fänkålsfrön etc

Salt

Vit- eller svartpeppar

 

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Vispa efter ett tag ihop grädde och mjölk och värm blandningen i kastrull. Se till att den är uppvärmd tills dess att potatisen är färdigkokt.
  2. Slå bort kokvattnet, stäng plattan och ånga potatisen genom att lägga lite hushållspapper i botten på kastrullen, sedan lägga tillbaka potatisen, sätta på lock och låta den stå på plattan 3-4 minuter. Pressa sedan potatisen genom potatispress. Har man ingen kan man pressa den genom botten på ett vanligt durkslag av plast som en nödlösning.
  3. Värm grädd- mjölkblandningen. Tillsätt det i purén och vispa till ett fluffigt mos.
  4. Tillsätt smöret i små klickar och rör om lite. Smaka av med salt, peppar och muskot och/eller annan krydda. Till fisk passar ofta en puré smaksatt med dill, fänkålsfrön eller anisfrön, till lamm passar rosmarin och/eller timjan, tryffelolja passar ofta oavsett vad huvudrätten består av och så vidare. Var inte rädd för att experimentera.

—————

Tillbaka