Recept och passion!


Recept på provencalsk linspuré med selleri – Purée de lentilles au céleri

19.10.2013 03:22

 

Recept på provencalsk linspuré med selleri – purée de lentilles au céleri

 

300 g puylinser, annars gröna eller bruna linser

Cirka 2 dl finhackad stjälk- eller rotselleri (använder man rotselleri bör man bara använda det innersta, man tar inte bara bort själva skalet, utan skalar bort cirka två cm till)

1 (skalad) gul lök med 2-3 kryddnejlikor instuckna

1 morot, skalad och delad i fyra delar

50-70 g smör skuret i bitar

1 kryddbukett, tex 4-5 stjälkar persilja, 4-6 lagerblad, 3 stjälkar timjan

Ev ½ grönsaksbuljongtärning eller en skvätt flytande grönsaksfond från flaska

 

 

  1. Blötlägg linserna i åtminstone tre timmar i rikligt med vatten. Sila bort vattnet.
  2. Lägg linser, morot, lök och kryddbukett i en kastrull. Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker, vattenytan kan vara någon centimeter ovanför linserna. Tillsätt ev den halva buljongtärningen/fonden och koka upp. Låt sjuda cirka en timma under lock. Tillsätt mer vatten om det verkar bli alldeles för torrt. Smaka av med peppar och salt.
  3. Sila linserna. Spara kokspadet.
  4. Passera linserna genom en sil eller möjligtvis en potatispress tillbaka ned i kastrullen. Tillsätt lite av kokspadet i silen/pressen om det går trögt att sila linserna. Man kan också slå kontinuerligt med ett tungt föremål (tex en stor slev) på silens kant.
  5. Hetta upp puréen på inte allt för stark värme. Tag av plattan och tillsätt smöret och sellerihacket. Rör om lite grand. Smaka av med salt och peppar. Servera.

Bildkälla: https://fr.fotopedia.com/items/flickr-3708612910

—————

Tillbaka