
Recept och passion!
Recept på provencalsk linspuré med selleri – Purée de lentilles au céleri
19.10.2013 03:22
Recept på provencalsk linspuré med selleri – purée de lentilles au céleri
300 g puylinser, annars gröna eller bruna linser
Cirka 2 dl finhackad stjälk- eller rotselleri (använder man rotselleri bör man bara använda det innersta, man tar inte bara bort själva skalet, utan skalar bort cirka två cm till)
1 (skalad) gul lök med 2-3 kryddnejlikor instuckna
1 morot, skalad och delad i fyra delar
50-70 g smör skuret i bitar
1 kryddbukett, tex 4-5 stjälkar persilja, 4-6 lagerblad, 3 stjälkar timjan
Ev ½ grönsaksbuljongtärning eller en skvätt flytande grönsaksfond från flaska
- Blötlägg linserna i åtminstone tre timmar i rikligt med vatten. Sila bort vattnet.
- Lägg linser, morot, lök och kryddbukett i en kastrull. Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker, vattenytan kan vara någon centimeter ovanför linserna. Tillsätt ev den halva buljongtärningen/fonden och koka upp. Låt sjuda cirka en timma under lock. Tillsätt mer vatten om det verkar bli alldeles för torrt. Smaka av med peppar och salt.
- Sila linserna. Spara kokspadet.
- Passera linserna genom en sil eller möjligtvis en potatispress tillbaka ned i kastrullen. Tillsätt lite av kokspadet i silen/pressen om det går trögt att sila linserna. Man kan också slå kontinuerligt med ett tungt föremål (tex en stor slev) på silens kant.
- Hetta upp puréen på inte allt för stark värme. Tag av plattan och tillsätt smöret och sellerihacket. Rör om lite grand. Smaka av med salt och peppar. Servera.
—————